Jače od noći, 20. srpnja, Štakorski film, Zakon džungle i Hommage: Raymundo Gleyzer na Subversive Film Festivalu

STRUGGLE-FOR-LIFE
Zakon džungle / La loi de la jungle

Peti dan 10. Subversive Film Festivala otvaraju filmovi iz retrospektive: Voljeni i odbačeni. Prvi od njih, u 15.30 u kinu Europa Jače od noći (1964) Slatana Dudowa, film je u kojem je radnja smještena u Hamburgu 1933. Izbornom pobjedom nacionalsocijalista i Hitlerovim konačnim usponom na vlast, Gerda i Hans Löning, komunistički par iz Hamburga, opiranje fašistima smatraju svojom političkom dužnošću. Do kraja Drugoga svjetskog rata pokušat će spriječiti ono najgore, sa slabim uspjehom – letci koje pomažu distribuirati nisu dovoljni.

Drugi film iz retrospektive počinje u 17.30, a riječ je o 20. srpnja (1955) redatelja Falka Harnacka. Film je cijenjen zbog svojeg jednostavnog realističnog stila, kao i perspektive: Harnack i koautor Weisenborn (usput, obojica članovi pokreta otpora prešutno upleteni u stvar u pitanju) pokazuju 20. lipnja kao djelić mnogo složenijeg političkog procesa koji je jednako uključivao radnike, kao i akademike ili klerike.

U 19.30 donosimo Štakorski film (2016) Theo Anthoyja u kojem autorova etnografska studija o institucionaliziranom rasizmu promatra povijest tog grada kroz njegov odnos prema štakorima. Jer, kako kaže jedan od njegovih aktera, „U Baltimoreu nikad nije bilo problema sa štakorima, već s ljudima“. Pritom Anthony pokušava mapirati njegovu alternativnu povijest, promatrajući one koji štakore mrze, vole (ponekad čak i previše) i vole mrziti, oslikavajući uz to ekološki portret devastiranog grada i ponašajući se prema temi poput igrača flipera.

Iz igrane konkurencije, za kraj dana u 21.00 očekuje nas Zakon džungle (2016) u režiji Antonina Peretjatka. Glavni junak, vladin stažist Mark Chataigne poslan je u Francusku Gvajanu na projekt izgradnje umjetnog skijališta nazvanog Guayaneige kako bi osigurao da konstrukcija bude napravljena prema europskim standardima.

Također, valja spomenuti i Hommage: Raymonda Gleyzera, Zemlja gori (1964), Quilino (1966), Dogodilo se u Hualfinu (1966),  Ubijaju me i ako ne radim i ako radim (1974) te Raymundo (2003) Ernesta Ardita i Virna Moline, s početkom u 19.00.