Ghost-Hunting

Lov na duhove / Istiyad Ashbah

Palestina/Francuska/Švicarska/Katar, 2016., 94' DCP
Režija: Raed Andoni• Scenarij: Raed Andoni • Fotografija: Camille Cottagnoud • Montaža: Gladys Joujou • Produkcija: Palmyre Badinier

Igrajući na gotovo identične mehanizme „teatra potlačenih“ koje koristi Izraelac Mograbi u doksu Iza ograda prikazanom na lanjskom Subversive Film Festivalu, Palestinac Andoni zamjenjuje afričke izbjeglice s grupom Palestinaca koji pred autorovom kamerom u formi svojevrsne terapeutske seanse insceniraju užase koje su proživjeli u izraelskim mučilištima. Iako teatar zamjenjuje studijska replika centra za ispitivanje, njezin klaustrofobičan prostor krajnje je realističan, pri čemu njegovi akteri u njemu rekonstruiraju ponižavajuća ispitivanja i torture kojima su bili podvrgnuti, dramatizirajući vlastita stvarna iskustva. Tijekom tih bolnih seansi na površinu će isplivati njihove potisnute emocije i traume natopljene mokraćom straha, ali i garnirane ponekim ironičnim pasažem poput onog u kojem jedan od njih nerado pristaje „odglumiti“ svoj bliski zatvorski susret s homoseksualnim čuvarom jer uskoro treba proslaviti zaruke. Autor se također pojavljuje pred kamerom, čime postaje evidentno da on ne kreira pozornicu samo za svoje protagoniste, već se suočava i s krhotinama vlastitih sjećanja jer je prije trideset godina i sam bio jedan od zatočenika zloglasne tamnice Moskobiya.

Raed Andoni (1967., Aman) filmsku je karijeru započeo 1997. kao nezavisni producent. Suosnivač je produkcijske kuće Dar Films, sa sjedištem u Ramali, te Les Films de Zayna u Parizu. Njegov prethodni dugometražni doks Fix Me prikazan je na Sundanceu i u Cannesu.