the-great-wall

Veliki zid / The Great Wall

Irska, 2015., 71' DCP
Režija: Tadhg O' Sullivan • Scenarij: Tadhg O' Sullivan, Franz Kafka • Fotografija: Feargal Ward, Tadhg O’Sullivan • Montaža: Tadhg O' Sullivan • Produkcija: Irish Film Board

Kako se migrantska kriza u Europi intenzivira, tako njezina tvrđava postaje sve čvršća. Cement, žilet-žica, elektronski nadzor. To su samo neki od načina kojima se ta militarizirana citadela privilegije i isključivosti pokušava osigurati dok autor kreće na svoj dugi itinerar od mediteranskih obala do europskih centara moći, od bugarske granice do Londona, od Melille do Bruxellesa, nudeći lucidan komentar jukstapozicijom modernih imperijalnih autoriteta i migrantskih očajnika. Film je inspiriran Kafkinom kratkom alegorijskom pričom Pri gradnji Kineskog zida, koja preispituje prirodu Moći. Iako Kineski zid kao politička konstrukcija nikad nije dovršen, danas su fantazije o idealnom Europskom zidu prisutne više no ikad, a ekonomija ne namjerava prekidati njegovu izgradnju.

Tadhg O’Sullivan irski je redatelj, montažer i dizajner zvuka. Surađivao je s Patom Collinsom na njegovu velikom filmu Silence. Autorov komad Yximalloo snimljen u tandemu s Feargalom Wardom, osvojio je Prix Premiere kao najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma u Marseilleu (FID). Radove je izlagao u brojnim galerijama i muzejima – od njujorške MoMA-e pa nadalje.