The-Misandrists

Mizandristice /

Njemačka, 2017., 91’ DCP
Režija: Bruce LaBruce • Scenarij: Bruce LaBruce • Fotografija: James Carman • Montaža: Judy Landkammer • Produkcija: Jürgen Brüning Filmproduktion, Amard Bird Films • Uloge: Susanne Sachße, Viva Ruiz, Kembra Pfahler, Caprice Crawford, Grete Gehrke

Ambijentirana „somewhere in Ger(wo)many“, Mizandristice su futuristička feministička farsa o grupi militantnih lezbijki koje žive u komuni organiziranoj poput samostana i pripremaju se za totalni rat i istrebljenje muškaraca. Nakon serioznije Gerontofilije vraćaju nas LaBruceovoj iščašenijoj prošlosti (šifra: Raspberry Reich). Sebe nazivaju Army of Lovers (aluzije na istoimeni kultni komad Rose Von Praunheima nisu bez vraga), a šefica im je Sveta Majka. Zaplet započinje kada dvije uniformirane štićenice samostana pronađu ranjenog odbjeglog lijevog terorista, kojeg sakriju u podrumu. Ima tu svega, od Schopenhauerovih citata i lekcija o partenogenezi do korištenja arhivskog materijala beogradskog Centra za genitalnu rekonstrukciju. Feminizam je sveden na one-linere u stilu „Muškarci su svinje“, uz repliku „Ostavimo svinje iz toga“. Isoldu glumi umjetnica Kita Updike, čije je (umjetničko?) ime i više nego simbolično. Dvije kite i murjak! To se u njihovom zatvorenom univerzumu ne može tolerirati. Jer, kako bi to rekao zbunjeni junak koji je pozvonio na vrata tog feminističkog konventa, „Have you seen anything queer in the area tonight?“ Jesmo. I to u golemim količinama.

Bruce LaBruce rođen je kao Justin Stewart 1966. u Southamptonu u Kanadi. Pohađao filmsku školu u Torontu i studirao teoriju filma na Sveučilištu York. Snimio je hrpu kultnih filmova: Hustler White, No Skin Off My Ass, L.A. Zombie, Super ½, koji su ga prometnuli u ikonu queercore pokreta kao rubnog i radikalnijeg izdanka New Queer Cinema jer je u njima često angažirao vedete gej pornića. Bavio se fotografijom, pisao je knjige i kazališne tekstove te je režirao brojne glazbene videospotove.