Urania / Petak 15. listopada / 20.00

Sveti Narcis / Saint-Narcisse (Queer momenti)

Kanada, 2020., 101' DCP
Režija: Bruce LaBruce · Scenarij: Martin Girard, Bruce LaBruce · Fotografija: Michel La Veaux · Montaža: Hubert Hayaud · Produkcija: Nicolas Comeau, Paul Scherzer (1976 Productions, Six Island Productions) · Uloge: Félix-Antoine Duval, Tania Kontoyanni, Alexandra Petrachuk, Andreas Apergis

Kanada, 1972. 22-godišnji Dominic ima fetiš… na sebe. Ništa ga ne uzbuđuje više nego vlastiti odraz te provodi mnogo vremena fotografirajući se Polaroidom. Kad njegova brižna baka umre, otkriva duboko zakopanu obiteljsku tajnu: njegova majka lezbijka nije umrla pri porodu i ima brata blizanca, Daniela, kojeg je u zabačenom samostanu odgojio izopačeni svećenik. Moć sudbine ponovno spaja dva lijepa, identična brata, koji, nakon ujedinjenja sa svojom majkom Beatrice, uskoro postanu upleteni u čudnovatu mrežu seksa, osvete i iskupljenja.

Svaki filmaš/ica trebao/la bi za života snimiti barem jedan film sljedeće tematike: blizanci ili dvojnici, incest, kućica u šumi, opatice i/ili redovnici, motociklist, lezbijke u divljini i seksualno izopačeni svećenik. Sveti Narcis omogućio mi je da objedinim sve ove elemente u jednom filmu. Kao i Gerontofilija, prvi film koji sam snimio u Québecu, i Sveti Narcis je hommage kvebeškom filmu, pogotovo iz moje omiljene filmske ere 1970-ih. Film je snimio kultni kvebeški snimatelj Michel LaVeaux koji je aktivan u filmskom svijetu od 70-ih i radio je s legendama kao što su Claude Jutra, Michel Brault i Francis Mankiewicz. Kako je Sveti Narcis ambijentiran u rane 70-e htio sam snimiti digitalni film koji će imati stil i atmosferu kvebeškog filma iz tog doba snimljenog 35-icom. Sveti Narcis je moj dosad najtradicionalniji film u smislu naracije i dramske radnje, a uzdiže ga i glazbena tema Christophea Lamarche-Ledouxa koja je istovremeno klasična i suvremena.

(Bruce LaBruce)

Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem Bruceom LaBruceom koji će nam se pridružiti preko Zooma. Razgovor će moderirati filmski kritičar Željko Luketić.

Ulaz na projekciju filma je besplatan uz obaveznu prethodnu rezervaciju: https://bit.ly/3FnCdD9

Nagrade i festivali:

Venice Film Festival (2021) – nagrada Fanheart3; Molodist International Film Festival (2021); Munich Film Festival (2021); Sitges – Catalonian International Film Festival (2020)

Film prikazujemo u suradnji s udrugom Domino u sklopu programa Queer Momenti.

Queer Momenti, filmski program udruge Domino, je najdugovječniji queer filmski program u kontinuitetu u Europi. Svojim cjelogodišnjim programom filmskih projekcija visoke umjetničke kvalitete nastoji promovirati drugačije vrste seksualnih identiteta i njihovih dijaloga. Filmovi se prikazuju u mjesečnom ritmu u Prostoru kreacije Urania u Zagrebu, a publika nakon projekcija ima priliku diskutirati o značaju reprezentacije, pristupima i prisutnosti queer tema, subjekata i estetika u blockbuster i mainstream filmskoj industriji.

Bruce LaBruce rođen je kao Justin Stewart 1966. u Southamptonu u Kanadi. Pohađao filmsku školu u Torontu i studirao teoriju filma na Sveučilištu York. Snimio je hrpu kultnih filmova: Hustler White, No Skin Off My Ass, L.A. Zombie, Super ½, koji su ga prometnuli u ikonu queercore pokreta kao rubnog i radikalnijeg izdanka New Queer Cinema jer je u njima često angažirao vedete gej pornića. Bavio se fotografijom, pisao je knjige i kazališne tekstove te je režirao brojne glazbene videospotove. Na prethodnim izdanjima Subversive Film Festivala prikazali smo njegove filmove The Raspberry Reich (2004.), Gerontofilija (2013.) i Mizandristice (2017.).