Kino Tuškanac / Nedjelja 10. 10. / 20.00

Žene minorne spekulacije / Women Minor Speculation

Hrvatska, 2021., 60’ DCP
Režija: Nicole Hewitt · Slika i zvuk: Ivan Slipčević · Tekst: Nicole Hewitt · Montaža: Hrvoslava Brkušić · Podrška i dodatno istraživanje: Vida Guzmić · Glazba: Hrvoje Nikšić · Produkcija: Studio Pangolin

Žene minorne spekulacije vode nas na spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju. Antropomorfne figure nađene na području nekadašnjeg Istočnog bloka simboliziraju nevidljivost ženskih i minornih povijesti koju pratimo u rasponu od 6000 godina i približavaju nam dosad neistraženo područje suvremene arheologije kao i rodno osviješteno promišljanje povijesti. Susret arheologinje-vremeplovke i artefakata iz drugih, akronoloških svjetova stvara međuprostor na razmeđu osobne i službene verzije povijesti te omogućuje odupiranje autoritarnom pogledu podsjećajući nas da je kolektivna memorija podložna halucinacijama i preokrećući fokus s prošlosti na potencijalne budućnosti. Dok plovimo niz drevnu panonsku rijeku ostaci postaju dokazni materijal, pejzaži postaju svjedoci, biografije arheologa isprepliću se s objektima i subjektima istraživanja. Žene minorne spekulacije kombiniraju elemente video-instalacije, putopisa, etnografskog dokumentarca i znanstvene-fantastike. Razbijanje jedne forme prati nastanak druge forme kroz niz pretapanja, poigravanja s formatima slike, udvostručenja i multiplikaciju ekrana koja utjelovljuju potragu neolitske figurine za vlastitim oblikom s onu stranu službenog sjećanja i falogocentrične povijesti. Film je snimljen na lokacijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji, a inspiriran je idejama arheologinja Lynn Meskell i Sue Hamilton te ZF spisateljice Octavije Butler.

(Dina Pokrajac)

Nakon projekcije održat će se razgovor s autorima filma Nicole Hewitt i Ivanom Slipčevićem te kustosicom Leilom Topić.

Nagrade i festivali:

Subversive Film Festival (2021) – svjetska premijera

Projekt Kinematografije otpora kustosica Dine Pokrajac i Leile Topić koji već treću godinu zaredom zajedno organiziraju Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) predstavlja filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju.

Multimedijalna izložba Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) održala se od 2. lipnja do 15. rujna 2021. u MSU Black Boxu, a dugometražni film Žene minorne spekulacije sastavljen je od materijala iz prethodnih sekvenci projekta.

 

Nicole Hewitt rođena je 1965. godine u Londonu. U svojim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog, odnosno jezičnog, iskaza, i odnos između prikaza i retorike, te fiktivnog i stvarnog vremena. Od 1986. bavi se animiranim i eksperimentalnim filmom koji su redovito uvrštavani na međunarodne festivale i izložbe. Noviji radovi, kao serija performansa Ova Žena se zove Jasna, sve se više koncentriraju na izvedbu jezika kroz fikciju, recitaciju, pjevanje i svjedočanstva. Uz likovnu praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti, te je 2013. završila doktorski studij na Slade School of Fine Art u Londonu. Prethodno obrazovanje uključuje diplomski studij Fine Art Media na Slade School of Fine Art, preddiplomski studij vizualne i izvedbene umjetnosti na Brighton Polytechnic Art College, te specijalizaciju u Jiri Trnka studiju animiranog filma u Pragu. Profesorica je na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.