Kino Tuškanac / Utorak 5. 10. / 19.00 + Online na Volimdokumentarce.net (4. - 10. 10.)

Ostrov – Izgubljeni otok

Švicarska, 2021., 92' DCP
Režija: Svetlana Rodina, Laurent Stoop · Scenarij: Svetlana Rodina, Laurent Stoop · Fotografija: Laurent Stoop · Montaža: Svetlana Rodina, Karine Sudan, Orsola Valenti · Produkcija: Corinna Dästner, Sonja Kilbertus, Urs Schnell (DokLab)

Film je dostupan online na platformi volimdokumentarce.net te ga možete pogledati na linku.

Upute za gledanje

Na napuštenom pješčanom otoku Ostrov, usred Kaspijskog mora, šačica stanovnika živi bez cesta, struje i posla. Ruska država napustila ih je nakon pada Sovjetskog Saveza. U distopijskoj atmosferi, koja priziva Stalkera Andreja Tarkovskog, jedna obitelj prisiljena je zamisliti budućnost usred ruševina ili se pak okrenuti vanjskom svijetu (u koji im je jedini prozor nacionalistički i demagoški diskurs koji preplavljuje državnu televiziju). Ostrov je tijekom Hladnog rata bio važna zračna baza  i prosperitetna ribarska kolektivna farma (šifra: kavijar) a danas njegovi žitelji preživljavaju od krivolova. Ribari ilegalno love ribu usred strogo kontroliranih voda i riskiraju svoj život i slobodu. Ostavljeni usred nadrealističkog, pustog krajolika čekaju da im netko zakrpa snove – neki sanjaju o bijegu negdje daleko (ali gdje?), dok drugi vjeruju da će svemogući Putin spasiti otok od njegovih nevolja i ponovno učiniti Rusiju „velikom.“ Fizička izolacija pretvara se u mentalni zatvor u kojem se oni stariji ne mogu osloboditi okova slavne prošlosti a njihova sjećanja često se rasplinu u alkoholnoj izmaglici, dok su mladi rastrojeni između dvije suprotstavljene stvarnosti: prošlosti koja nije njihova i budućnosti koju je gotovo nemoguće zamisliti. Izgubljeni otok postaje simbol moderne Rusije razapete između varljive nostalgije i surove posttranzicijske svakodnevice.

(Dina Pokrajac)

Nagrade i festivali:

Visions du Réel (2021); Hot Docs Canadian International Documentary Festival (2021) – najbolji film; Guanajuato International Film Festival (2021)

 

Svetlana Rodina rođena je 1975. u Rusiji. Studirala je rusku književnost, filologiju i filmsku režiju u Moskvi. Scenaristica je i redateljica dokumentarnih filmova. Također je radila kao voditeljica raznih televizijskih programa.

Laurent Stoop rođen je u Švicarskoj. Diplomirao je književnost i fotografiju. Radio je kao snimatelj na brojnim televizijskim i umjetničkim dokumentarcima uključujući nagrađivani Građanin Hodorkovski (2016.).