Kino Tuškanac / Nedjelja 10. 10. / 18.00 + Online na Volimdokumentarce.net (4. - 10. 10.)

Greta /

Švedska/SAD/Njemačka/UK, 2020., 97’ DCP
Režija: Nathan Grossman · Scenarij: Hanna Lejonqvist, Per K. Kirkegaard, Olof Berglind · Fotografija: Nathan Grossman · Montaža: Hanna Lejonqvist, SFK Charlotte Landelius · Produkcija: Cecilia Nessen, Fredrik Heinig

Film je dostupan online na platformi volimdokumentarce.net te ga možete pogledati na linku.

Upute za gledanje

Ljeto 2018., 15-godišnja Greta Thunberg započinje svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina ‘mala protestna akcija’ prerasta u globalni pokret. Greta, tiha djevojka iz autističnog spektra postaje svjetski poznata aktivistica. Pratimo je na putu da spasi svijet.

Stvarno mi se sviđa film koji je Nathan snimio i mislim da prikazuje mene i moju svakodnevicu u realističnom svjetlu. Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost. Mislim da Nathanov film pokazuje koliko smo trenutačno udaljeni od tako nečega. Pokazuje da urgentnost poruke znanstvenika ne dopire do ljudi.

(Greta Thunberg)

Nagrade i festivali:

Venice International Film Festival (2020) – svjetska premijera; Toronto International Film Festival (2020)

Nathan Grossman je švedski dokumentarist i fotograf čiji filmovi često istražuju ekološke probleme. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Stockholmu te je počeo karijeru kao fotograf za Rolling Stone India prije nego što je prešao na film. Grossman je stekao međunarodnu pažnju svojim kratkim filmom The Toaster Challenge (2015.) koji je imao više od 15 milijuna pregleda. Godine 2017. završio je Köttets lustar, svoju prvu TV-seriju za javnu televiziju SVT o konzumaciji mesa u Švedskoj. Serija je bila nominirana za televizijsku nagradu Kristallen za najbolji fakcijski program godine.