Dokukino KIC / Četvrtak 7. 10. / 20.00

Panel: Subverzivni film kao pedagoško načelo i metoda emancipacije

sudjeluju: Nikica Gilić (FFZG, Zagreb), Nevena Daković (FDU, Beograd), Zvonimir Jurić (ADU, Zagreb), Scott MacDonald (Hamilton College, Clinton/New York)

Moderacija i koncepija: Petra Belc (Zagreb)

Panel počinje u 20 sati a prije panela u 19 sati prikazat će se dokumentarni film Film kao subverzivna umjetnost: Amos Vogel i Cinema 16 (2004., Ujedinjeno Kraljevstvo, 56 min) Paula Cronina.

Od samog početka Cinema 16 – koji je kao projekt imao primarno obrazovni značaj – Vogel je bio uključen u razne pedagoške aktivnosti, a njegove vizije o poziciji i značaju filma u društvu obuhvaćale su i razrađene planove o raznim pedagoškim ustanovama u kojima bi se filmu pristupalo na analitički ozbiljan način. Kao vanjski predavač radio je na Novoj školi za društvena istraživanja, Harvardu i Columbiji, a sudjelovao je i u oblikovanju filmskog odsjeka NYU-a. Svoje trajno profesorsko mjesto našao je na Školi za komunikacije Annenberg (Annenberg School of Communication, University of Pennsylvania), čiji je osnivač Walter Annenberg kao jednu od ključnih misija programa istaknuo “odgovornost slobodne komunikacije, koja mora poštovati dignitet drugih”. Vogelova su se načela u potpunosti uklopila u politiku Annenberga, u okviru kojega je osnovao i Kinoteku, a u svojem je pedagoškom radu njegovao interdisciplinarni i formalno-analitički pristup, s naglaskom na temama poput mita i nesvjesnoga, artikulacije i manipulacije vremenom i prostorom, te pitanjima autentičnosti i “značenja” u filmu. Njegov neumoran pedagoški rad bio je potaknut “gotovo mističnim vjerovanjem u transformativnu moć slike” (Michael Chaiken), a sam Vogel rekao je: “Ono što film može napraviti jest istovremeno i poanta samog obrazovanja. … Obrazovanje bi trebalo proširiti ljudsku svijest.” Vogelova vizija o moći filma u životu pojedinca, njegovo snažno odbacivanje komercijalnih aspekata ovog medija i inzistiranje na filmu kao sredstvu emancipacije, povod su da ovaj panel posvetimo pitanju suvremenog podučavanja filma i praksi filmskog obrazovanja (u domaćem kontekstu).

(Petra Belc)