Kino Tuškanac / Četvrtak 18. 5. / 21.30

Dućan / The Store / Butiken

Švedska / Sweden, 2023, 118'
Režija: Ami-Ro Sköld · Scenarij: Ami-Ro Sköld · Fotografija: Hanna Högstedt · Montaža: Patrik Forsell · Produkcija: Lovisa Charlier - Onoma Productions, Indyca, Film i Väst, GötaFilm, Fidalgo Film Production · Uloge: Eliza Sica, Daysury Valencia, Arbi Alviati, Eleftheria Gerofoka

Eleni je promovirana na poziciju voditeljice supermarketa. Svjesna je da to znači kako odsada mora forsirati svoje suradnike sve jače i jače kako bi bilo što učinkovitiji u sve manje i manje vremena. Ako to znači da blagajnica ne može otići na WC jer je dugačak red, ili da jedna od njezinih najbližih kolegica mora skrivati trudnoću da ne dobije otkaz, šta je tu je. I sama Eleni nedavno je rodila i to je tjera da još više dokazuje da je spremna učiniti sve što treba kako bi se uspela po korporativnoj ljestvici. Ne želi se valjda naći među klošarima koji žive od smeća koje bacaju ispred supermarketa iako je u pitanju hrana koja je i dalje jestiva. Švedska dramedija Dućan redateljice Ami-Ro Sköld kroz niz anegdota zaposlenika jednog supermarketa i njihove šefice Eleni koja ih drila do točke pucanja iscrtava pronicljivu i sociološki potkovanu studiju radnih odnosa u neoliberalnoj ekonomiji te uz to iznenađuje svojom žanrovskom inovativnošću. Dobar dio filma ostvaren je u tehnici lutkarske animacije koja se izmjenjuje s igranim scenama. Sköld na ovaj način postiže brechtovski efekt otuđenja koji nam dozvoljava da trezveno sagledamo situaciju i istovremeno paradoksalno potpiruje našu empatiju prema likovima. Kroz niz tragikomičnih skečeva sa sjajnim neprofesionalnim glumcima Sköld aranžira uznemirujuću kompoziciju izrabljivačkih i samoizrabljivačkih odnosa u kasnom kapitalizmu – Dućan je ambiciozno djelo savršene egzekucije zbog kojeg ćete se osjećati nelagodno sljedeći put kad zakoračite u Lidl ili Konzum. (DP)

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (2023) – svjetska premijera; BFI London Film Festival (2023)

Ami-Ro Sköld rođena je 1977. u Švedskoj. Redateljica, animatorica, scenaristica, producentica i osnivačica Onoma Productions 2009. snimila je svoj dugometražni prvijenac Nasty Old People. Njezin sljedeći film Granny’s Dancing on the Table (2015.) donio joj je nominaciju za nagradu Guldbagge za najbolju režiju. Sköld u svojim filmovima kombinira stop-motion animaciju i igrane scene te se često oslanja na improvizaciju i bira neprofesionalne glumce.