Kino Tuškanac / Ponedjeljak 15. 5. / 19.00

Trokatnica / Walk Up / Top

Južna Koreja, 2022, 97'
Režija: Hong Sang-soo · Scenarij: Hong Sang-soo · Fotografija: Hong Sang-soo · Montaža: Hong Sang-soo · Produkcija: Hong Sang-soo - Jeonwonsa Film Co. · Uloge: Kwon Haehyo, Lee Hyeyoung, Song Sunmi

Korejski sineast Hong Sang-soo isporučio je još jednu naizgled jednostavnu no zapravo kompleksnu slagalicu međuljudskih odnosa (između oca i kćeri, filmskog redatelja i nekoliko važnih žena u njegovu životu) koja se, uz puno vina i sojua, odvija tijekom različitih životnih etapa u jednoj seoulskoj kući. Korejski Rohmer ispisuje novo poglavlje u svojem vizualnom dnevniku vraćajući se svojim poznatim likovima i prostorima ali uz novu, višekatnu, perspektivu. Naizgled obično, banalno mjesto postaje dražestan locus in fabula u kojem se rastvara život sastavljen isključivo od slučajnih susreta i beskonačnog supijanog čavrljanja. Filmsko uspinjanje počinje na ulazu u renoviranu trokatnicu. Poznati sredovječni filmski redatelj Byung-soo i njegova kći, koju nije vidio godinama, dolaze u posjet elegantnoj gospođi Kim, njegovoj dugogodišnjoj prijateljici i vlasnici kuće. Gospođa Kim je dizajnerica i Byung-soo je želi upoznati sa svojom kćerkom koja namjerava studirati dizajn interijera. Njih troje istražuju zgradu kat po kat i pomalo se nespretno sudaraju sa životima ostalih stanara. Četiri priče na tri kata, ili zapravo četiri, jer moramo računati i prizemlje, u kojima saznajemo puno o stvarima koje smatramo banalnima – željama i željicama, sitnim žalopojkama i zamjeranjima, pa i samom filmu – i upijamo njihovu svakodnevnu magiju koja nam inače lako promakne. (DP)

Nagrade i festivali

Toronto IFF 2022 – svjetska premijera; San Sebastián International Film Festival 2022; Viennale 2022

Hong Sang-soo rođen je 1960. u Seoulu. Studirao je na Sveučilištu Chung-Ang u Seoulu i California College of Arts and Crafts, te Art Institute of Chicago. Autorov film Žena koja je bježala koji smo prikazali u igranoj konkurenciji 13. Subversive Film Festivala osvojio je nagradu za režiju na 70. Berlinaleu, dok je njegova voljena Kim Min-hee u jednom od njegovih recentnijih izdanja proglašena najboljom glumicom za ulogu u komadu Sam na plaži noću. Na 72. Berlinaleu njegov 27. uradak Spisateljičin film donio mu je četvrtog Sjevernog medvjeda a prikazali smo ga i na 15. Subversive Film Festivalu. Predaje režiju na Sveučilištu Konkuk u Seoulu.