Kino Tuškanac / Četvrtak 18. 5. / 19.30

Ničiji junak / Nobody's Hero / Viens je t’emmène

Francuska, 2022, 100'
Režija: Alain Guiraudie · Scenarij: Alain Guiraudie · Fotografija: Hélène Louvart · Montaža: Jean-Christophe Hym · Produkcija: Charles Gillibert – CG Cinema, Arte France Cinéma, Auvergne-Rhône-Alpes Cinéma, Umédia · Uloge: Jean-Charles Clichet, Noémie Lvovsky, Iliès Kadri, Michel Masiero, Doria Tillier, Renaud Rutten, Philippe Fretun, Farida Rahouadj, Miveck Packa, Yves-Robert Viala

Iskričavi queer autor Alain Guiraudie u svojem prepoznatljivom stilu i otklonu od zamorne političke korektnosti obrađuje teme neuzvraćene ljubavi i društvene paranoje i pronalazi solidarnost na neočekivanim mjestima. Nonšalantna komedija Ničiji junak – koju je ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio u top 10 filmova 2022. – vodi nas u gradić Clermont-Ferrand tijekom jednog terorističkog napada. Dobroćudni tridesetogodišnjak Médéric zaljubio se u stariju i oženjenu seksualnu radnicu Isadoru a neočekivani napad zatekne ih u krevetu i naglo privede kraju njihov prvi rendez-vous u Hotel de France. Poslije Médéric daje novac i sklonište Sélimu, mladom beskućniku arapskog porijekla, no ubrzo počinje sumnjati (podliježući bez opravdanog povoda vlastitim predrasudama) da je dotični upleten u napad i uznevereno zove policiju. U međuvremenu bane i Isadorin ljubomorni muž i počne raditi kraval. Što više protagonista ulazi u priču to zaplet postaje sve nepredvidljiviji i apsurdniji ali Guiraudie tretira svoje ekscentrične likove s puno naklonosti i pristupa standardima ljepote, dobnim razlikama, religiji i seksualnoj orijentaciji na osvježavajuće lepršav i duhovit način. Iza lakonotne seksualne komedije krije se britka satira koja nas poziva da se suočimo s vlastitim manjkavostima, izađemo iz zone komfora i pružimo ruku svojim susjedima, koliko god nam išli na živce ili izazivali u nama nelagodu i strah. (DP)

Nagrade i festivali

Berlinale Panorama (2022) – svjetska premijera; Top 10 filmova 2022. po izboru Cahiers du Cinéma

Alain Guiraudie rođen je 1964. u obitelji farmera u Villefranche-de-Rouergue na jugozapadu Francuske gdje je većina njegovih filmova ambijentirana. Njegov najpoznatiji film L’Inconnu du lac (Stranac s jezera) osvojio je nagradu za najbolju režiju u sekciji Un Certain Regard u Cannesu kao i Queer palmu. 2014. objavio je svoj prvi roman Ici commence la nuit. Njegov film Rester vertical prikazan je 2016. u glavnoj konkurenciji Cannesa.