Kino Tuškanac / Srijeda 17. 5. / 21.00

Mašinke /

Portugal, Francuska, Angola / 2022, 118'
Režija: Carlos Conceição · Scenarij: Carlos Conceição · Fotografija: Vasco Viana · Montaža: Carlos Conceição, António Gonçalves · Produkcija: Terratreme Filmes, Virginie Films, Mirabilis · Uloge: João Arrais, Anabela Moreira, Gustavo Sumpta, Miguel Amorim, Vicente Gil, André Cabral, Ivo Arroja, Diogo Nobre, João Cachola, Meirinho Mendes, Ulé Baldé, Leonor Silveira, Silvio Vieira, Angelina Gonga

Godine 1974. Portugalci i njihovi potomci moraju napustiti Angolu jer su stanovnici njihove nekadašnje kolonije konačno izborili neovisnost i postupno vraćaju svoj teritorij. Djevojka iz afričkog plemena otkriva ljubav i smrt kada se njen put ukrsti s portugalskim vojnikom. Istovremeno portugalski vojni odred zabarikadira se unutar zidina iz kojih će morati pobjeći jednom kada prošlost izađe iz groba kako bi izvršila dugo iščekivanu pravdu. Film je refleksija na povijest, rat i strah, te metafiziku tiranije. Prošlost se pretvara u sadašnjost a sadašnjost u prošlost u slojevitoj košmarnoj avanturi Carlosa Conceiçãoa o kolonijalističkom nasljeđu Portugala. Njegovi mladi vojnici polako silaze s uma i postaju ljudske mašinke – otupljene od dosade i cijepljene od moralne odgovornosti. Conceição u svojoj apsurdističkoj metapriči često citira filmsku povijest – pogotovo slavne prikaze Vijetnamskog rata. Ima to smisla jer ratovi su uvijek isti, kao što kaže jedan od likova. To nažalost znači da ništa nismo naučili iz njih i da se ciklus ludila vječno ponavlja – od Vijetnama do Palestine, od Bosne do Ukrajine. Originalni naslov filma Nação Valente citat je pak iz portugalske himne i priziva „hrabru, neustrašivu naciju“ no koncept patriotizma ovdje se itekako dovodi u pitanje. Pritom Conceição ne mari za konkretne datume i imena zaboravljenih vođa već se bavi sukobom generalno, ali i konkretno sukobom između muškaraca i žena koje unose nemir u vojnički dril i mašineriju ubijanja. Conceição svoj film obogaćuje i žanrovskim elementima jer što je rat nego čisti horor. (DP)

Nagrade i festivali

Locarno Film Festival (2022) – svjetska premijera; nagrada Europa Cinemas Label, Youth Jury Award; Seville European Film Festival (2022); Thessaloniki Film Festival (2022); Belfast Film Festival (2022); São Paulo International Film Festival (2022)

Carlos Conceição rođen je 1979. u Santa Clari (Angola). Doktorirao je engleski jezik i književnost i studirao filmsku režiju i dizajn zvuka. Nakon nekoliko video-instalacija i kratkih filmova koji su premijerno prikazani u Cannesu snimio je svoj hvaljeni dugometražni prvijenac Serpentarius (2019) koji je imao svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Foruma.