MSU – Dvorana Gorgona / Petak 17.5. / 16:30

Madame X – Apsolutna vladarica /

Njemačka, 1977., 141'
Režija: Ulrike Ottinger

Na ženskom brodu Orlando dižu se zastave napada, kože, oružja, lezbijske ljubavi i smrti, i to ljepotom koja dokida totalnu dominaciju gledateljeva/gledateljičina pogleda.

Estetika je strogo stilizirana, izlažući se bez da nas preplavljuje.

Rijetko prikazivani prvijenac Ulrike Ottinger prati ozloglašenu gusarsku kraljicu Madame X koja okuplja grupu žena kojima je dosadio njihov svakodnevni život da joj se pridruže na njenom brodu Orlando. Podrivajući tradicionalni falogocentrični gusarski narativ, postmoderna potraga žena za vlastitom transformacijom probija se kroz sukob i razaranje i stavlja ih u sukob s ritualima vanjskog svijeta. U ovoj visoko estetiziranoj avanturi o ljubavi, smrti i utopiji, između ostalih, glumi koreografkinja i redateljica Yvonne Rainer.

Ulrike Ottinger (1942.) je njemačka vizualna umjetnica rođena u Konstanzu. Od 1962. do 1968. radila je kao slikarica i fotografkinja u Parizu. Godine 1969. osnovala je filmski klub Visuell u Konstanzu i vodila ga je do 1972. Osnovala je i Galeriepress, umjetničku galeriju i tiskaru. Od 1973. živi u Berlinu. Njezini osebujni komadi isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju i vode publiku na duga putovanja u strane kulture gdje redateljica sudjeluje u svakodnevici lokalnih naroda, od ceremonija ženskih šamana u Mongoliji preko japanskih zimskih rituala do ribolova najsjevernijih žitelja Arktika. Ottinger je još od ranih 1970-ih jedinstven i provokativan glas u njemačkom filmu a retrospektive su joj priredili Cinémathèque française i Centre Pompidou u Parizu, Reina Sophia u Madridu i njujorška MoMA. Osim filmova također producira opere i kazališne predstave te je prisutna na međunarodnoj umjetničkoj sceni s izložbama svojih fotografija. Režirala je između ostalog sljedeće filmove: Madame X – Eine absolute Herrscherin (1977.), Bildnis einer Trinkerin (1979.), Freak Orlando (1981.), Johanna D’arc of Mongolia (1989.), Taiga (1992.), Exil Shanghai (1997.).