Petak 12.5.2023. / 19.00 / MSU / PREDAVANJE I DISKUSIJA

Chantal Mouffe: Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata

Povodom objave nove knjige Chantal Mouffe Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata, u prijevodu Hane Dvornik i izdanju Multimedijalnog instituta, pozivamo vas na predavanje  u kojem će autorica  predstaviti najvažnije argumente iz knjige, a potom, u razgovoru s Danijelom Dolenec, raspraviti prijedloge za preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize.

U novoj knjizi Chantal Mouffe postavlja pitanje što je to što danas mobilizira građane i aktiviste u suvremenim društvenim pokretima, s posebnim osvrtom na ekološke pokrete i prosvjede? Koji su afekti odnosno strasti uključene u taj angažman, pogotovo kod mladih? S obzirom na to da autorica ističe puno veću ulogu strasti nego “razuma” u današnjem političkom angažmanu, nameće se zadatak njihovog preispitivanja i artikulacije u kontekstu današnjeg autoritarnog liberalizma.

diskusantica: Danijela Dolenec

Chantal Mouffe je politička filozofkinja koja predaje na Westminsterskom univerzitetu u Londonu. Sama i/ili s Ernestom Laclauom potpisala je neke od najutjecajnijih knjiga iz područja političke i socijalne teorije, poput Hegemonija i socijalistička strategija (1985), Demokratski paradoks (2000) ili Agonistika: političko promišljanje svijeta (2013). Posljednjih dvadesetak godina bila je savjetnica nizu predsjednika ili političkih vođa s ljevice, pogotovo u Francuskoj, Španjolskoj i Južnoj Americi.

Danijela Dolenec je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Predavanje organiziraju Multimedijalni institut (MaMa), Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.

Lokacija: Muzej suvremene umjetnosti, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Ulaz je besplatan bez prethodnog preuzimanja ulaznice i do popunjavanja kapaciteta dvorane.