Četvrtak na 16. SFF-u: mit o bijelom čovjeku, društvena paranoja i neuzvraćena ljubav

Anarhističkom satirom Robinson Crusoe je seronja u 18 sati otvara se u četvrtak program konkurencije u kinu Tuškanac, filmom koji pravedničkim gnjevom demontira imperijalističku ideologiju i kulturni mit o bijelom čovjeku koji je 28 godina živio sam na naseljenom otoku, „civilizirao“ autohtone stanovnike otoka i proglasio ga svojim vlasništvom. U 19:30 sati gledamo novi film francuskog queer autora Alaina Guiraudiea Ničiji junak u kojem u svojem prepoznatljivom iskričavom stilu i otklonu od političke korektnosti obrađuje teme neuzvraćene ljubavi i društvene paranoje te pronalazi solidarnost na neočekivanim mjestima. Ovu nonšalantnu komediju ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio je u top 10 filmova 2022. Četvrtak u Tuškancu završava u 21:30 sati uz švedsku dramediju Dućan u kojoj redateljica Ami-Ro Sköld kroz niz anegdota zaposlenika jednog supermarketa iscrtava pronicljivu i sociološki potkovanu studiju radnih odnosa u neoliberalnoj ekonomiji.

U Dokukinu KIC četvrtak započinje u 17 sati uz legendarnog britanskog avangardnog filmaša Johna Smitha koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. Smith će održati masterclass o ograničenju i slučaju kao filmskim strategijama, popraćen retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja. Masterclass donosimo u suradnji s Restartom.

U Dokukinu u 20 sati slijedi nastavak Retrospektive Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali bilo vas je strah pitati) uz film Razvezani jezici Marlona Riggsa, vjerojatno najvažnije filmsko djelo posvećeno životu crnih gej muškaraca. Riggsov majstorski video-esej uzdrmao je američku političku scenu i društvo u cjelini kada je prikazan na javnoj televiziji i do danas nije izgubio ni atom svoje prkosne ljepote i relevantne poetičke kvalitete.

***

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održava se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno okuplja autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Raspored projekcija 16. SFF-a