Subota na 16. SFF-u: novi filmovi Cristiana Mungiua i Aleksandra Sokurova

16. izdanje SFF-a bliži se svome kraju uz iščekivanje sutrašnje dodjele nagrada Wild Dreamer i proglašenja pobjednika u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji. Subota u kinu Tuškanac započinje u 17 sati uz poseban naslov izvan konkurencije, Prizvan i pozvan Luke Papića i Srđe Vuče, političku komediju s tragičnim posljedicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj povijesti, prati petero bivših predsjedničkih kandidata, danas neprilagođenih antijunaka koji se prisjećaju svog sudjelovanja na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. Nakon projekcije slijedi Q&A s autorima.

 Nastavak subote u Tuškancu donosi najnovije filmove renomiranih autorskih imena. U 19 sati gledamo novi film jedan od najcjenjenijih predstavnika rumunjskog novog vala Cristiana Mungiua, izvrsnu naturalističku dramu R.M.N. Stanje nacije koja postaje košmarna alegorija netolerancije potaknuta dolaskom inozemnih radnika narušava mir u naizgled složnoj zajednici koja tvori multietničko transilvanijsko selo. Veliki Aleksandr Sokurov okušao se po prvi put u žanru animiranog filma ali na svoj specifičan način. Njegov fantastično-eksperimentalni film Bajka koji prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona, gledamo od 21:15 sati.

Popratni filmski program u Dokukinu KIC započinje već u 15 sati uz predavanje ovogodišnjeg člana žirija 16. SFF-a Petera Grabhera, povjesničara, filmologa,  pod nazivom Mikropolitike filmskog eseja: Ovdje i drugdje Jean-Luc Godarda i Anne- Marie Miéville, a prije samog predavanja publika će imati prilike pogledati film OVDJE I DRUGDJEJean-Luc Godarda i Anne-Marie Miéville.

U 19 sati u Dokukinu nastavlja se Retrospektiva Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati) uz film Frantz Fanon: Crna koža, bijela maska  o životu i djelovanju iznimno utjecajnog antikolonijalnog pisca Frantza Fanona, autora knjige „Crna koža, bijele maske” i jednog od najsubverzivnijih kritičkih teoretičara u povijesti. Program se nastavlja u 21 sat uz film Zapadna Indija, vizualno izuzetan mjuzikl smješten na golemi brod s robovima koji simbolizira odnos između Afrike, Europe i Kariba, fascinantno i revolucionarno ostvarenje Meda Honda mnogo je godina provelo zaboravljeno u povijesti.

***

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održava se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno okuplja autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Raspored projekcija 16. SFF-a