Subversive Festival i KIC pokreću projekt Kulturna infrastruktura zajednice

U organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra (KIC) od siječnja do travnja 2023. održavat će se program Kulturna infrastruktura zajednice koji će se sastojati od niza panela, filmskih projekcija i umjetničkih akcija.

Prva panel rasprava održat će se u utorak, 24. siječnja u 19 h u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb) pod naslovom Kulturna kartografija grada: centar i periferija kulturne proizvodnje. Sudionici prvog panela – umjetnici, kustosi, arhitekti i urbanisti – ponudit će kritičku analizu stanja kulturne infrastrukture grada, promisliti o drugačijim modusima njezine upotrebe i namjene, predložiti nove kulturne punktove ili žarišta. Naši sugovornici će se pri tome osvrnuti na niz drugih pitanja koja se odnose na dva paralelna procesa: razvoj kulturne strategije i oblikovanje novog gradskog urbanističkog plana.

Sudionici:

Boris Bakal – multimedijalni umjetnik i suosnivač međunarodne kreativne platforme Bacači Sjenk

dr. sc. Tamara Bjažić Klarin, arhitektica i povjesničarka arhitekture (Institut za povijest umjetnosti)

Nikša Božić – arhitekt i urbanist, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zagreba

Hrvoje Hribar – filmski redatelj i producent, ravnatelj Kulturno informativnog centra

Emina Višnić – pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo

dr. sc. Feđa Vukić – redoviti profesor u trajnom zvanju na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu

Vesna Vuković – kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, suosnivačica i članica kustoskog kolektiva BLOK

Moderatorica:

dr.sc. Sonja Leboš, kulturna i urbana antropologinja

U nastavku programa u srijedu, 25. siječnja u 19 h u Dokukinu KIC održat će se projekcija dvaju utjecajnih dokumentaraca o urbanom planiranju kao uvertira u višemjesečni filmski ciklus koji će tematizirati neke od gorućih problema urbane svakodnevice i identiteta gradova. Aktivistkinja i teoretičarka urbanizma Jane Jacobs u City Limits (1971) te urbanist i sociolog William H. Whyte u Social Life of Small Urban Spaces (1980) iznose svoje kritičke analize i vizije gradskih prostora „po mjeri čovjeka“ kao mjesta spontanih susreta i interakcija. Uvod u filmove napravit će filmska kritičarka i politologinja Dina Pokrajac. Filmove prikazujemo na engleskom jeziku bez hrvatskih titlova.

Ulaz na panel i projekciju je besplatan.

Kulturna infrastruktura zajednice program je panel rasprava i kulturno-umjetničkih događanja koji preispituje trenutačno stanje, uvjete i kapacitete kulturne i umjetničke proizvodnje u gradu Zagrebu, s ciljem stvaranja pretpostavki za nove modele te proizvodnje, one koje bi povezivale različite tipove publike te nadilazila socijalne i teritorijalne fragmentacije.

Program je financiran u sklopu posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici koji je raspisao Grad Zagreb.