Stvarne i virtualne zajednice, te Crni film u fokusu petka na 16. SFF-u

U petak u kinu Tuškanac gdje se održava program igrane i dokumentarne konkurencije 16. SFF-a, dan započinje u 17:30 sati uz hrvatsku premijeru nagrađivanog dokumentarca srpskog redatelja Luke Papića Bez, apsurdne komedije ispričane kroz dokumentarno-igrani film koji postavlja filozofska, etička i ekološka pitanja. Nakon projekcije slijedi Q&A s redateljem Lukom Papićem i producentom Srđom Vučom.

Program se nastavlja u 19 sati uz film Knit’s Island, priči o virtualnom otoku na kojem se, usred bespuća interneta razne gejmerske zajednice i pojedinci bore za opstanak. Finale filmskog petka očekuje nas u 21 sat uz novi film El Eco poznate meksičke dokumentaristice Tatiane Huezo, sjetan portret triju obitelji i odrastanja u zabačenom selu na sjeveru Meksika, uz kadrove koji odjekuju velikom poetskom snagom.

Popratni filmski program u Dokukinu KIC počinje u 19 sati uz film Drylongso, filmsko slavlje crnačke ženske kreativnosti u kojem redateljica Cauleen Smith uspijeva dočarati živopisnost zajednice Oaklanda ’90-ih i kroji dirljivu elegiju posvećenoj čitavoj generaciji izgubljenih afroameričkih muškaraca. Retrospektiva se nastavlja u 21 sat uz film Sambizanga, redateljice Sarah Maldoror, jednim od prvih dugometražnih ostvarenja na svijetu koje je režirala crna žena. Film je sniman usred antikolonijalnih ustanaka u Africi i ključan je zapis jednog razdoblja koje prati buđenje pokreta za nezavisnost Angole.

***

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održava se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno okuplja autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Raspored projekcija 16. SFF-a