Nijema prinuda kapitala i dominacija platformskog kapitalizma u subotu na Subversive Forumu

Ovogodišnje izdanje Subversive Foruma pomalo se bliži svom kraju dok nas u subotu u MaMi očekuju predavanja danskog komunističkog filozofa Sørena Maua o tome kako kapital danas steže svoj obruč oko društvenog života dok će Joseph Vogl u svojoj analizi rekonstruirati nove oblike moći u digitalno doba i novog platformskog kapitalizma.

U 19 sati u MaMi počinje predavanje Sørena Maua pod naslovom Nijema prinuda. Unatoč nerazrješivim kontradikcijama, izrazitoj nestalnosti i žestokom otporu, krizama prožeti kapitalizam 21. stoljeća odbija nestati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, treba nam bolje shvaćanje historijski jedinstvenih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, filozof Søren Mau obrazložit će kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života tako što stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije. Predavanje na engleskom jeziku moderirat će Stipe Ćurković.

U 21 sat u MaMi na rasporedu je predavanje i rasprava Joseph Vogl: Kapital i resantiman. Joseph Vogl u svojoj analizi rekonstruira kako su u digitalno doba stvoreni potpuno novi oblici korporacijske moći, koji upisuju vlastitu logiku vrednovanja u poznati politički kozmos i masivno interveniraju preko državnih granica u procese donošenja odluka vlada, društava i nacionalnih ekonomija. Vogl iznosi tri teze o dobu u kojem živimo. Prvo, internetski i platformski kapitalizam današnjice (od Amazona do Googlea) predstavlja najrecentniju metamorfozu financijskog režima koji je razvijen 1970-ih, prepoznavši u komercijalizaciji informacija izvor profita. Drugo, fuzija financijske ekonomije i komunikacijskih tehnologija uspostavila je nove paradigme moći čiji rezultat su fragmentirana javnost, društveni raskoli i gubitak demokracije. Treće, afektivne ekonomije pogonjene gorivom resantimana stabiliziraju dominaciju tog novog platformskog kapitalizma. Predavanje na engleskom jeziku moderirat će Stipe Ćurković.

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE.

Utopijsko mišljenje u fokusu Subversive Foruma

Raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.)