Kulturna infrastruktura zajednice: projekcija i razgovor o filmu ‘Vitić pleše’

U četvrtoj dionici projekta Kulturna infrastruktura zajednice, u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra, u srijedu 26. travnja u 18.30 sati u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se projekcija filma Vitić pleše (Hrvatska, 2023. 90′) uz razgovor s redateljem i intermedijalnim umjetnikom Borisom Bakalom i Petrom Paradžikom, predstavnikom stanara Vitićeva nebodera i protagonistom filma. Razgovor će moderirati kulturna i urbana antropologinja Sonja Leboš.

Dugometražni dokumentarni film o 20-godišnjoj borbi stanara i suvlasnika Vitićeva nebodera, konceptualnog intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala i umjetničke organizacije Bacači sjenki da obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koja tako postaje metafora cijelog društva. Hipertekstualna priča o istraživanju svrhe i uzaludnosti individualnog zalaganja za opće dobro. Priča o nama, drugima i prostoru između. Film sa sretnim završetkom s preokretom.

Vitić pleše obuhvaća razdoblje od petnaestak godina te kroz arhivske snimke i svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeva nebodera, arhitekata, aktivista i ostalih involviranih aktera pokušava uspostaviti svijest o infrastrukturi u službi zajednice. Uz afirmativne prakse stanovanja i kohezijsku funkciju arhitekture, u središtu zanimanja filma je Vitićev neboder, izgrađen krajem 1950-ih u Zagrebu, kao primjer implementacije modernističke arhitekture u urbani krajolik. Zgrada je to na kojoj su se reflektirali svi presudni društveni momenti i razmimoilaženja. Vrijedan i dugo godina zanemarivan spomenik kulture. Vitićev neboder je ujedno pokazatelj sustavnog nemara prema socijalističkom nasljeđu ali i paradoksa bivšeg sustava. Normalizacija klijentelizma i korupcije, nedostatni stambeni kapaciteti u Zagrebu, sustavna nebriga za javne prostore i izostanak urbanog planiranja teme su koje se prelamaju kroz Bakalov film s neboderom kao glavnim protagonistom.

Film je nastao u produkciji Multimedijalne umjetničke organizacije Bacači sjenki, u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba te Potprograma MEDIA u sklopu programa Kreativna Europa.

Ulaz je besplatan.

Kulturna infrastruktura zajednice program je panel rasprava i kulturno-umjetničkih događanja koji preispituje trenutačno stanje, uvjete i kapacitete kulturne i umjetničke proizvodnje u gradu Zagrebu, s ciljem stvaranja pretpostavki za nove modele te proizvodnje, one koje bi povezivale različite tipove publike te nadilazila socijalne i teritorijalne fragmentacije.

Program je financiran u sklopu posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici koji je raspisao Grad Zagreb.