Treće izdanje projekta Kulturna infrastruktura zajednice: Kvartovska demokracija

 U pretposljednjoj dionici projekta Kulturna infrastruktura zajednice, u organizaciji Subversive festivala i Kulturno informativnog centra, pozivamo vas na panel raspravu koja će se održati u srijedu, 29. ožujka u 19 h u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb) pod naslovom Kvartovska demokracija: Prema novim oblicima lokalnog građanskog organiziranja. U fokusu panela bit će analiza različitih lokalnih inicijativa unutar Grada Zagreba te administrativnih i ostalih problema s kojima se susreću pri ostvarivanju svojih prijedloga i ciljeva. Osvrnut ćemo se također na način rada lokalne samouprave i zajednički promisliti načine kako optimizirati suradnju civilnih udruga i organizacija s vijećima gradske četvrti i mjesnim zajednicama, s ciljem osnaživanja glasova i ideja o preobrazbi grada koje dolaze odozdo.

Sudionici_e:

Marina Pavković, arhitektica i osnivačica platforme Blok je naš / Obnovimo Zagreb

Miljenka Buljević, suosnivačica i predsjednica Udruge Kulturtreger (Booksa) te  predsjednica Vijeća gradske četvrti Gornji grad – Medveščak

Ana Matan, docentica na Fakultetu političkih znanosti

Srđan Kovačević, filmski redatelj i aktivist

 

Moderatorica:

Sonja Leboš, kulturna i urbana antropologinja

Uoči panela u utorak, 28. siječnja u 19 h u Dokukinu KIC održat će se projekcija dokumentarca Ulica (Zed Nelson, 2019) koji je nominiran za prestižnu nagradu Grierson i British Independent Film Awards. Film tijekom četverogodišnjeg perioda prati nekoć složnu radničku zajednicu u istočnom Londonu čije svakodnevne živote razara gentrifikacija. Dugometražni prvijenac Zeda Nelsona istovremeno je humorističan i tragičan, osvježavajuće kompleksan i pronicljiv portret jedne ulice, ali i rapidne promjene koja zahvaća suvremene gradove u kojima za mnoge više nema mjesta.

Ulaz na panel i projekciju je besplatan.

Kulturna infrastruktura zajednice program je panel rasprava i kulturno-umjetničkih događanja koji preispituje trenutačno stanje, uvjete i kapacitete kulturne i umjetničke proizvodnje u gradu Zagrebu, s ciljem stvaranja pretpostavki za nove modele te proizvodnje, one koje bi povezivale različite tipove publike te nadilazila socijalne i teritorijalne fragmentacije.

Program je financiran u sklopu posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici koji je raspisao Grad Zagreb.