Subversive Forum: Konformizam radikalne misli i emancipacija utopije

Četvrtak u MaMi (Preradovićeva 18) kreće od 18 sati uz razgovor o knjizi Konformizam radikalne misli Davida Šporera koja osim što pruža precizan i iscrpan uvid u intelektualnu povijest Francuske u drugoj polovici 20. stoljeća, donosi prilično polemičnu kritičku analizu filozofskog i političkog nasljeđa Michela Foucaulta. Nakon ove knjige, koja Foucaulta i Derridu čita u srazu s nasljeđem historijskog materijalizma, postavlja se pitanje znače li nam danas još nešto ovi autori u sferi lijevog političkog mišljenja i organiziranja? U razgovoru sudjeluju autor David Šporer i Mislav Žitko uz moderaciju Leonarda Kovačevića.

U ostatku dana, počevši od 19:30 sati na pitanje je li danas emancipaciji potrebna utopija odgovore će ponuditi Rastko Močnik i Esther Leslie. Treba li danas emancipacija utopije?

Rastko Močnik: Emancipacija – utopija

Značajne tehnološke promjene pod dominacijom kapitala transformiraju proces rada i njegovu organizaciju, uvode novi režim akumulacije kapitala te razaraju postojeći politički sastav radničke klase. Prijelaz iz konkurentskog kapitalizma u monopolistički kapitalizam (druga industrijska revolucija, fordistički režim akumulacije, opadanje i kraj »britanskog« ciklusa akumulacije) uzrokuje krizu socijaldemokracije, a radništvo se ponovno sastavi u klasu s komunističkom političkom organizacijom

Esther Leslie: Revolucija učinjena sablasnom

Majakovski je još davno znao da je Lenjin uistinu mrtav ako ga se umjetno održava na životu, kao ikonu, kao voštanu figuru, kao relikviju. On živi ako je – ili ako su njegove ideje i djela – u nama. Upravo djela, a ne predodžbe čine bauk koji kruži Europom. Kao predodžba, on je samo sablasan i ne uspijeva prijeći u život pun značenja. Što je sablast? To je nešto što odbija umrijeti i nikada neće počivati u miru dok se nepravda zbog koje pati ne ispravi. Zašto nas utopija nastavlja opsjedati? Je li njezino proganjanje razlog zbog kojeg nas nastavlja pratiti čak i kada od nje odustanemo?

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE.

Utopijsko mišljenje u fokusu Subversive Foruma

Raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.)