Nedjelja 28.5.2023. / 21.00 / MULTIMEDIJALNI INSTITUT – MaMa / PREDAVANJE

Peer Illner: Dilema oko uzajamne pomoći: katastrofe, krize i socijalna reprodukcija

U ovo doba Covida i klimatske katastrofe, uzajamna pomoć iznova je zadobila važnost u pružanju podrške tijekom uragana, poplava i pandemija, dok rezovi državne potrošnje značajno opterećuju zajednice koje se bore za preživljavanje. Osvrćući se na samoorganizirane programe socijalne skrbi Partije Crnih pantera, radikalni društveni pokreti od Occupyja do pokreta Black Lives Matter grade autonomne mreže pomoći unutar i protiv države. Međutim, dok se vlade sve više povlače iz pomoći u katastrofama, uzajamna pomoć suočava se s ozbiljnom dilemom: postaju li obični ljudi suučesnici u vlastitoj eksploataciji?

Uokvirujući uzajamnu pomoć kroz leću socijalne reprodukcije, u ovome ćemo izlaganju iznijeti radnu teoriju rada brige u zajednici koja se suprotstavlja prikazima uzajamne pomoći kao prefiguraciji nekapitalističkih društvenih odnosa. Raspravljajući o oglednom slučaju pokreta Occupy Sandy, razmotrit ćemo na koji je način uzajamna pomoć ugrađena unutar distinktivne kapitalističke dinamike između države, tržišta i civilnog društva, koja će se samo intenzivirati kako se klimatske promjene budu pogoršavale, a razina mora rasla.

Peer Illner je pisac, urednik i istraživač. U svome radu istražuje katastrofe i krize iz perspektive socijalne reprodukcije. Peerova monografija, Disasters and Social Reproduction (Pluto Press 2021), bavi se poviješću inicijativa za uzajamnu pomoć u zajednicama u SAD-u i načinima na koje su se društveni pokreti od Partije Crnih pantera do Occupyja odupirali kombiniranim i neravnomjernim ujednačenim učincima ekonomskih i prirodnih katastrofa. Zbirka Unworking (kolovoz, Verlag 2021), čiji je urednik, propituje kritike rada u politici, filozofiji i umjetnosti. Između 2021. i 2023. Peer je bio predavač međunarodne politike na Sveučilištu u Manchesteru. Prethodno je radio kao znanstveni suradnik u Centru za normativne poretke na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu. Gost je predavač na Architectural Association School of Architecture u Londonu.

Moderira: Martin Beroš

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Predavanje je organizirano u suradnji s portalom Slobodni Filozofski.