Nedjelja 28.5.2023. / 19.00 / MULTIMEDIJALNI INSTITUT – MaMa / RASPRAVA

Dissemblage: strojni kapitalizam i molekularna revolucija

Na panelu raspravljamo o novoj knjizi Geralda Rauniga, objavljenoj krajem prošle godine, koja donosi filozofska i politička razmatranja o “izglobljenosti”, iščašenosti društvenih svjetova u suvremenom kapitalizmu, ali i o načinu spajanja i povezivanja, stvaranja kolektiva. Kao što sam naslov sugerira, knjiga ujedno istražuje potencijale i limite Deleuzovog i Negrijevog političkog konceptualnog aparata.

Gerald Raunig  je filozof. Predaje na Umjetničkom univerzitetu u Zürichu i urednik je višejezične platforme za objavljivanje transversal texts. Autor je knjige Umjetnost  i revolucija i Tisuću strojeva.

Boris Buden je filozof i kulturni teoretičar. Autor je knjiga Barikade, Kaptolski kolodvor, Babilonska jama, Zone prelaska – o kraju postkumunizma, i drugih.

Boyan Manchev je filozof i kulturni teoretičar. Profesor je na Novom Bugarskom univerzitetu i berlinskom Umjetničkom univerzitetu. Autor je knjiga Filozofija slobodnog tijela, Logika političkog, Nezamislivo: eseji o filozofije slike i Metamorfoza i trenutak: dezorganizacija života.

Moderira: Leonardo Kovačević

Rasprava će se održati na engleskom jeziku.