Kino Europa / 15. svibnja  / 21.00

J.K.Galbraith: Politička ekonomija globalizacije, razvoj nejednakosti

Predavanje moderira: Dimitrije Birač
J.K.Galbraith

Rastuće ekonomske nejednakosti u svijetu posljednjih su godina postale jedna od ključnih tema ekonomske znanosti. S druge strane, globalni rast je usporio, a trendovi konvergencije naglo su zaustavljeni nastupom Velike recesije (2007-2009). Uz primjetne trendove sve većih nejednakosti dohotka i bogatstva, zaoštravaju se unutarnji društveni sukobi zbog narušene funkcionalne distribucije u uvjetima stagnacije.

No, strukturna nejednakost sve je više evidentna i u vladajućim uvjetima razmjene, asimetriji vjerovničko-dužničkih odnosa i dominaciji financijskih tržišta u globalnim ekonomskim procesima. James T. Galbraith će kao nositelj UTIP-a diskutirati upravo o vezi nejednakosti i ekonomskog rasta te ulozi procesa ubrzane financijalizacije u kontekstu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

James K. Galbraith (1952) profesor je na Sveučilištu u Texasu i jedan od najpoznatijih suvremenih heterodoksnih  ekonomista. Istraživač je i na Levy ekonomskom institutu Bard College-a te član izvršnog odbora Svjetske ekonomske asocijacije. Studirao je na Harvardu (B.A., 1974), a doktorirao na Yaleu (PhD, 1981). Dobitnik je Marshallove stipendije za King’s College, Cambridge. 2010. godine, izabran je na Accademia Nazionale dei Lincei. 2012. bio je predsjednik Asocijacije za evolucijsku ekonomiku. 2014. dobio je Leontijevljevu nagradu za doprinose razvijanju i širenju ekonomske misli. 2015. bio je savjetnik Y. Varoufakisu u grčkoj vladi, a 2016. B. Sandersu u predsjedničkoj kampanji. Sin je slavnog John Kennetha Galbraitha i brat Petera Galbraitha, prvog veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj.

Uz navedeno, nositelj je i UTIP (University of Texas Inequality Project) istraživačkog projekta, koji za cilj ima mjerenje i objašnjavanje nejednakosti dohodaka diljem svijeta. Uslijed i nakon financijske krize, istaknuo se snažnim kritikama Washingtonskog konsenzusa i politika slobodnog tržišta, nudeći zauzvrat postkejnzijanska rješenja.