Kino Tuškanac / Srijeda 18. 5. / 17.30

Brodska straža / Dogwatch

Grčka/Francuska, 2022., 78'
Režija: Gregoris Rentis · Scenarij: Gregoris Rantis · Fotografija: Thomas Tsiftelis · Montaža: Chronis Theocharis · Produkcija: Gregoris Rentis, Vicky Miha, Clément Duboin, Florence Cohen (BYRD, asterisk*, Good Fortune Films)

Kako bi se zaštitilo kolanje dobara kroz takozvano područje visokog rizika duž obalu Somalije privatni plaćenici postavljeni su na brodove da bi odagnali prijetnju suvremenih pirata. Neumoljivo se pripremajući na susret s neprijateljem svaki sat dovodi ih bliže borbi, ali možda i ne. Brodska straža dokumentarac je s elementima slapstick komedije koji originalno i tragikomično pristupa snimljenim situacijama u kojima se zrcale toksični maskulinitet i apsurdnost rata. Film opisuje svijet zamrznut u iščekivanju konflikta kako bi samom sebi stvorio svrhu. Besmisao, vječno stanje pripravnosti, oda dosadi ili metafora našeg doba? Čekanje na neprijatelja koji se nikad ne pojavljuje. Poput Buzzatijeve Tatarske pustinje ili vojnih igara u Beau travail Claire Denis s kojom dijeli jezik tjelesnog teatra i homoerotike. Brodska straža strukturirana je u tri poglavlja. Novajlija Yorgos završio je trening i žudi za akcijom no zaglavljuje u šrilankanskoj luci. Iskusni Costa, na vrhuncu svoje karijere, kreće na još jedno putovanje kako bi se dokazao. Victor se bliži mirovini no osjeća se otuđeno na kopnu. Dok se navikava na pomisao uredskog posla poučava novaka kako bi se uvjerio u svoje junaštvo. Tri protagonista isprepliću se u arhetip plaćenika koji je posvetio cijeli svoj život borbi s neprijateljem koju njegova sama prisutnost uglavnom onemogućuje.  

Nagrade i festivali: 

Visions du Réel (2022) – svjetska premijera; Les Arcs (2021) – Titra Tilm Jury Award za djelo u nastanku  

Gregoris Rentis rođen je u Ateni. Diplomirao je filmsku režiju na Kalifornijskom umjetničkom institutu te potom režirao nagrađivane reklame i glazbene spotove. Njegov diplomski film Sundown (2010.) imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Rotterdamu. Brodska straža, njegov prvi dugometražni dokumentarac, osvojio je nagradu žirija TitraFilm na Les Arcs kao najbolje djelo u nastanku a svjetsku premijeru imao je u sklopu međunarodne konkurencije ovogodišnjeg Visions Du Réela.