Kino Tuškanac / Srijeda 18. 5. / 19.00

Kraj /

Austrija, 2021., 123' DCP
Režija: Aleksej Lapin · Scenarij: Aleksej Lapin · Fotografija: Adrian Campean · Montaža: Sebastian Schreiner · Produkcija: Thomas Herberth, Florian Brüning (Horse & Fruits)

Redatelj Aleksej Lapin putuje u selo Jutanovka na rusko-ukrajinskoj granici gdje je kao dječak provodio ljetne praznike. Filmska ekipa obavještava lokalce da žele u njihovom selu snimiti povijesni film. Najavljeni filmski projekt dakako samo je izlika, ali svejedno se rado odazivaju. Umirovljena učiteljica prisjeća se kako ju je partija skoro izbacila jer je ukrala boju s gradilišta da bi ofarbala školu. Farmeri usporeno rade u polju a radije bi dremuckali na užarenom augustovskom suncu. Auti naizgled bez razloga prestaju voziti nasred ceste pa se šire glasine o elektromagnetizmu. Seoski čudak lamentira o prirodi slobode dok mlada majka postavlja nove tapete u sobi svoje djece. Ponekad su posve odsječeni od modernog svijeta i provode večeri uz svijeće zbog nestanka struje. Često znaju i zapjevati ali i pokazati ogorčenost aktualnom političkom situacijom. Sanjiva atmosfera sela i ležerni protok vremena tijekom posljednjih dana ljeta djeluje nestvarno s obzirom na današnje ratno stanje s onu stranu granice i poprima sablasne konotacije. Kraj je prožet osjećajem izgubljene domovine, nečega što vjerojatno ne postoji ali proganja svakog apatrida. Lapin traži ono arhetipsko u svojim protagonistima i pronalazi ono magično u naizgled banalnim svakodnevnim radnjama. Film je to s naglaskom na proces, koji se konstantno pred nama rađa i meandrira u nepredviđene rukavce i zakutke. “Nadam se da nećeš osramotiti našu domovinu” kaže ruska seljanka na početku filma. Osramotio ju je jedan čovječuljak u Kremlju svojom neutaživom žudnjom za moći i osujećenom taštinom. Lapin je pak snimio jedan lijep film vjeran istinskoj prirodi filmske umjetnosti. Koliko god se činilo da to nije dovoljno, to izgubljeno, najvjerojatnije mitsko “doba filmske nevinosti” koje želi povratiti ponekad je glasniji poziv na humanost od bilo kakvih deklarativnih i žučljivih političkih traktata.  

Nagrade i festivali: 

Viennale (2021); Dok Leipzig (2021); Duisburger Filmwoche (2021); Khanty-Mansiysk Siberia – Spirit of Fire International Debut Film Festival (2022) – najbolji redatelj; Triest – Alpe Adria Cinema – Film Festival (2022)   

 

Aleksej Lapin rođen je u Tomsku, u Rusiji. Odselio se s obitelji u Italiju kad je imao deset godina. Godine 2010. završio je preddiplomski studij na Sveučilištu u Bolzanu a nakon toga započeo je studij filmske režije na Bečkoj filmskoj akademiji pod mentorstvom Michaela Hanekea. Njegov posljednji kratki film 100 EUR (2018.) nominiran je za nagradu First Steps i prikazan je na brojnim festivalima kratkometražnog filma, uključujući Clermont Ferrand i Palm Springs, te je osvojio glavne nagrade na Premiers Plans d’Angers i Tallinn Black Nights. Od 2015. radi na svojem dugometražnom dokumentarnom prvijencu Kraj o selu svojih predaka.