Kino Tuškanac / Subota 21. 5. / 19.15

Kako spasiti mrtvog prijatelja / How to Save a Dead Friend

Švedska/Norveška/Francuska/Njemačka, 2022., 103' DCP
Režija: Marusja Siroječovskaja · Fotografija: Marusja Siroječovskaja, Kimi Morev · Montaža: Qutaiba Barhamji · Produkcija: Ksenija Gapčenko, Mario Adamson (Docs Vostok, Sisyfos film)

Marusja ima 16 godina i poput zabrinjavajućeg broja ruskih tinejdžera želi se ubiti. No onda sretne svoju srodnu dušu u obličju drugog milenijalca Kimija. Postaju nerazvojni i snimaju naizmjenična razdoblja euforije i tjeskobe, sve sretne i tužne trenutke vlastite mladosti, sagorijevajući svijeću s oba kraja uz puno droge i glazbe na tom lošem tripu 2000-ih. Par zajedno provede čitavu dekadu i bilježi sve što nosi odrastanje u nasilnom i autokratskom režimu. No polako se udaljavaju. Kao što kaže njihova omiljena pjesma i također suicidalni heroj Ian Curtis: „Love will tear us apart, again.“ Kimi počne sve više konzumirati teške droge, a Marusja se fokusira na svoj studij i postaje politički aktivna prosvjedujući protiv opresivne oligarhije koja je odlučna sprovesti svoj nacionalistički san u djelo. Bezuvjetna ljubav ponovno će ih ujediniti kako bi snimili zadnji dramatični čin svojih života i zadržali trag Kimija u ovim pokretnim slikama. 150 sati materijala koji je snimljen tijekom 12 godina Marusji je pomogao montirati nagrađivani sirijski redatelj i montažer Qutaiba Barhamji, poznat po filmu Still Recording/Još se snima, a koristili su i aplikaciju VOSIS koja pretvara slike u zvučne valove. Debitanski film Marusje Siroječovskaje je ljubavno pismo divnom, senzibilnom Kimiju kojeg je život u depresivnoj Rusiji (koja je samo teritorij na karti jednako depresivnog svijeta) proždro, ali i buntovni vapaj iz srca, posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. Neuništiva ljubavna priča u svijetu koji juri u susret neminovnoj kataklizmi.

Nagrade i festivali:

Visions du Réel (2022) – svjetska premijera, posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji; Indielisboa (2022); Dok.fest Munich (2022); ACID Cannes (2022); Docaviv IDFF (2022)

Marusja Siroječovskaja (1989.) je nagrađivana redateljica i vizualna umjetnica rođena u Moskvi koja je u ožujku 2022. zbog slamanja opozicijskih glasova emigrirala iz Rusije. Marusja je studirala na Školi dokumentarnog filma u Moskvi i diplomirala filmsku režiju na Institutu za suvremenu umjetnost u istom gradu. Njezin kratki studentski film Exploration of Confinement nagrađen je 2013. na New Orleans Film Festivalu i ušao je u utrku za studentskog Oscara. Završila je brojne filmske radionice uključujući Ex Oriente Film, Flahertianu i IDFAcademy. Marusja je 2015. postala stipendistica programa Nipkow (Berlin, Njemačka). Kako spasiti mrtvog prijatelja (2022.) njezin je dugometražni dokumentarni prvijenac.