Kino Tuškanac / Utorak 17. 5. / 19.15

Mutzenbacher

Austrija, 2022., 100' DCP
Režija: Ruth Beckermann · Scenarij: Ruth Beckermann, Claus Philipp · Fotografija: Johannes Hammel · Montaža: Dieter Pichler · Produkcija: Ruth Beckermann (Ruth Beckermann Filmproduktion)

Josephine Mutzenbacher ili Pripovijest bečke kurve je erotska knjiga objavljena početkom 20. stoljeća. Knjiga anonimnog autora (pretpostavlja se da je u pitanju austrijski pisac i kritičar židovskog podrijetla Felix Salten najpoznatiji kao autor Bambija) bila je desetljećima zabranjena i stekla je popriličnu notornost u Austriji i šire. Usprkos tvrdnji u naslovu knjigu je najvjerojatnije napisao muškarac stavljajući se u poziciju žene. Njezine sočne stranice pune su eksplicitnih prikaza seksa i zlostavljanja (uključujući i djecu) u Beču na prijelazu stoljeća gdje su cvali promiskuitet i siromaštvo. Ruth Beckermann organizira lažni kasting i okuplja muškarce od 16 do 99 godina kako bi uprizorili čitanje knjige, inicirajući raspravu o muškoj želji i njenoj transformaciji tijekom proteklih stotinu godina. Snalažljivo koristeći svoj “redateljski autoritet” Beckermann dočarava pozadinu i posljedice seksualnih maštarija bez lažnog moraliziranja i propituje društveno licemjerje. Njezina iskrena, provokativna, naizmjenično duhovita i uznemirujuća studija nadasve pronicljivo istražuje razlike između ženske i muške seksualnosti te način na koji društvo oblikuje naše erotske fiksacije. 

Nagrade i festivali: 

Berlinale (2022) – najbolji film sekcije Encounters; Cinéma du Réel (2022); Visions du Réel (2022); CPH:DOX (2022); Beldocs (2022)  

Ruth Beckermann rođena je u Beču 1952. godine. Studirala je novinarstvo i povijest umjetnosti. Autoričini filmovi Nach Jerusalem (1991.), Jenseits des Krieges (1997.) i Homemad(e) (2001.) s uspjehom su prikazani na brojnim festivalima. U filmu Odsanjani (2016.), pozabavila se kompleksnim odnosom rumunjskog pjesnika Paula Celana i austrijske spisateljice Ingeborg Bachmann, čiji je otac bio član Nacističke partije. Autoričin doks Waldheimov valcer (2018.) također se vraća avetima nacizma i proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Berlinaleu. Hrvatsku premijeru imao je na 11. Subversive Film Festivalu.Njezin najnoviji film Mutzenbacher (2022) ponovno je nagrađen u Berlinu, ovoga puta kao pobjednik sekcije Encounters.