Kino Tuškanac / Četvrtak 19. 5. / 19.30

Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma / À demain mon amour

Francuska, 2021., 92' DCP
Režija: Basile Carré-Agostini · Scenarij: Basile Carré-Agostini · Fotografija: Basile Carré-Agostini · Montaža: Clémence Carré, Basile Carré-Agostini · Produkcija: Frédéric Dubreuil (Envie de Tempête Productions - Les Films Grain de Sable) · Uloge: Monique Pinçon, Michel Pinçon-Charlot

Šarmantan dokumentarac o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima knjiga Nasilje bogatih i Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona. Monique i Michel zajedno su više od 50 godina i mogli bi živjeti ugodan i miran umirovljenički život u svojem ljupkom domu u okolici Pariza. No kako da se odmore kada se treba boriti protiv kapitalizma? Les Pinçon-Charlot 21 godinu bili su voditelji istraživanja pri CNRS-u gdje su primjenjivali koncepte Pierrea Bourdieua te analizirali životne navike imućnih građana iz perspektive njihova kapitala – ekonomskog, ali i socijalnog, kulturnog i simboličnog. Knjiga Predsjednik bogatih, studija oligarhije u Sarkozyjevoj Francuskoj proslavila ih je izvan akademskog miljea, a u javnosti su poznati i po svojem aktivnom angažmanu i interesu za pokret žutih prsluka. Osim uvida u njihov sociološki rad film pruža intiman portret njihova života u dvoje u pokušaju odgovora na egzistencijalističko pitanje: “Kako pronaći hrabrost za borbu kada vidimo da svijet o kojem sanjamo svakim danom postaje sve udaljeniji?” Redatelj Carré-Agostini odgovor pronalazi u solidarnosti i intimnosti bračnog para. Jer kako nas je poučio Badiou tko ne krene od ljubavi, nikad neće saznati što je filozofija. Stoga treba poput Les Pinçon-Charlot stati u obranu ljubavi te je suprotstaviti sigurnosti i komforu. Na tragu Rimbauda ljubav bi valjalo ponovno izmisliti, te je izložiti riziku i avanturi. 

Basile Carré-Agostini je francuski filmski i televizijski snimatelj i redatelj. Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma (2021.) njegov je prvi dugometražni autorski dokumentarac.