Utopijsko mišljenje u fokusu 16. Subversive Foruma (22. – 29. 5.)

Kao uvod u 16. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA u MSU Zagreb, sutra, u petak12. svibnja u Dvorani Gorgona s početkom u 19 sati održat će se predavanje političke filozofkinje Chantal Mouffe uz predstavljanje njezine nove knjige Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata i kasniju diskusiju s dogradonačelnicom Zagreba i profesoricom na Fakultetu političkih znanosti, Danijelom Dolenec uz raspravu prijedloga preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize.

U fokusu ovogodišnjeg  SUBVERSIVE FORUMAdiskurzivnog segmenta Subversive Festivala, preispitivanje je utopijskog mišljenja, političko i društveno-kritičko nasljeđe Frankfurtske škole, ali i važnosti emancipatornih, feminističkih praksi i političke edukacije za revolucionarne društvene pokrete. Osim središnje teme – utopijskog mišljenja, Subversive Forum bavit će i cijelim nizom drugih srodnih tema poput ostavštine Frankfurtske škole odnosno “kritičke teorije”, utemeljene prije točno sto godina, a unutar koje je pojam utopije bio kontinuirano prisutan. Na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, odgovore će između ostalih dati gosti Subversive Foruma Werner BonefeldStathis Kouvelakis, Alexi Kukuljevic i Ray BrassierBoyan ManchevTijana Okić , Frieder-Otto Wof i Sami Khatib iznijet će svoje analize potencijala utopijske politike, a na pitanje je li danas emancipaciji potrebna utopija odgovore će ponuditi Rastko Močnik i Esther Leslie .

Drugu važnu okosnicu Foruma čine kritički najvažnije političkefilozofske i ekonomske publikacije objavljene u Europi i Hrvatskoj – Søren Mau i “Nijema prinuda”, Joseph Vogl i “Kapitalizam i resantiman” te David Šporer i “Konformizam radikalne misli” i brojni drugi.

O mogućim strategijama i praksama ka izgradnji hegemonije suvremenih lijevih pokreta, govorit će povjesničarka njemačkog i europskog socijalizma Julia Damphouse, dok će istraživačica i suosnivačica Nove konfederacije nezavisnih sindikata u Gruziji, Sopo Japaridze otvoriti pitanje važnosti uključivanja ideja i smjernica marksističkog feminizma u stvaranje i djelovanje revolucionarnih pokreta. Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE:

Na Subversive Forumu obilježiti će se i nedavni odlazak dviju važnih figura marksističke misli, G.M. Tamása i Michaela Lebowitza, nekadašnjih gostiju festivala koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj kritičko-teorijskoj zajednici.

Treći Antikapitalistički seminar, u okviru Škole suvremene humanistike, u organizaciji Subversive Festivala i portala Slobodni Filozofski ove godine održat će se od 15. do 20. svibnja. Kao i seminari prethodnih godina, i ovaj se razvija kao politička edukacija koja otvara prostor za kritičko propitivanje društvenih odnosa, pojmova, ideja i teorija koje doprinose promjeni svijeta. Program će ove godine, osim seminarske grupe, biti otvoren i za sve one koji nisu u mogućnosti popratiti cjelokupni program. Sva događanja u sklopu Subversive Foruma i Antikapitalističkog seminara odvijat će se u prostoru SKD ProsvjetePreradovićeva 21.

Službeni početak festivala ove nedjelje u kinu Tuškanac uz pobjednika Berlinalea – Na Adamantu: Nitko nije savršen – film otvaranja 16. Subversive FILM Festivala koji donosi okruglih 50 naslova u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu TuškanacDokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

U glavnom programu zastupljeni su najnoviji filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Aleksander Sokurov (Bajka), Cristian Mungiu (R.M.N. Stanje nacije), Hong Sang-soo (Trokatnica) i Lav Diaz (Nakon plime), dok se u dokumentarnoj konkurenciji ističe aktualni dobitnik Zlatnog medvjeda  Na Adamantu: Nitko nije savršen cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta s kojim se festival i službeno otvara u nedjelju, 14. svibnja u kinu Tuškanac s početkom u 20 sati. Cjelokupni program dostupan je OVDJE.

***
Raspored projekcija 16. SFF-a

Raspored 16. Subversive Foruma

*** 16. SUBVERSIVE FESTIVAL održat će se od 14. do 29. svibnja. U još jednom majskom izdanju očekuje nas novo raskošno festivalsko izdanje s bogatim filmskim i diskurzivnim programom, diskusijama, panelima i predavanjima uz gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće.