Utorak u znaku Kinematografija otpora

U sklopu popratnog programa, utorak na 16. SFF-u donosi  novo izdanje Kinematografija otpora i otvaranje izložbe Crvene šume slovenske autorice Nike Autor, nastale u suradnji s kolektivom Newsreel Front i koja promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije.

Izložba nastala u suradnji Subversive Festivala, MSU Zagreba i kustosice Leile Topić istražuje šume kao geografske, prirodne, ali i političke prostore koji pružaju tajno utočište i razvijaju tajne solidarne prakse u različitim kontekstima, vremenima i erama. Izložba u MSU Black Box-u ostaje otvorena od 16. svibnja do 25. lipnja.

U kinu Tuškanac nastavlja se filmski program igrane i dokumentarne konkurencije 16. Subversive Film Festivala i to od 18 sati uz palestinski film Sakupljači bilja, nastavlja u 19 sati uz film Sedam zima u Teheranu, te završava u 21 sat uz Lagani kas Ann Oren.

U Dokukinu KIC drugi festivalski dan od 19:30 sati donosi nastavak Retrospektive Sve što ste htjeli znati o crnom filmu (ali bilo vas je strah pitati) uz film Sweet Sweetback’s Badasssss Song, kultno ostvarenje crnačkog i američkog nezavisnog filma koji je kulturnu scenu uzdrmao do korijena i uz uvod kustosa Greg de Cuir Jr-a.

U 21:30 sati u Dokukinu KIC počinje program Hommage ove godine posvećen avangardnom britanskom filmašu Johnu Smithu U utorak će biti prikazano nekoliko njegovih kratkih eksperimentalnih filmova uz prisustvo autora.

***

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Raspored projekcija 16. SFF-a