Završava Subversive Forum: Znanstvena fantastika danas, utopija i distopija

S ponedjeljkom završava 16. izdanje Subversive Foruma, teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala. U 8 dana Foruma u zagrebačkoj MaMi održano je 19 predavanja i diskusija s više od 30 sudionika na kojima se promišljala sadašnjost i njezin potencijal za promjene. 

U MaMi u 18 sati očekuje nas predavanje Stephena Zepkea, slobodnog istraživača i filozofa s adresom u Beču, o njegovoj knjizi Head in the stars (Multimedijalni institut, 2020) u kojoj preispituje preispituje dominantno mišljenje o znanstvenoj fantastici danas, kao i o utopiji i distopiji kao njezinim glavnim elementima. U kritici pozicija dvaju autora, Suvina i Jamesona, Zepke smatra da SF nije tek odraz ili projekcija sadašnjosti u budućnost, nego obuhvaća i rad mišljenja kako bi pojmila novum, raskid sa sadašnjošću. Čitajući SF s Nietzscheom, Deleuzom i Badioum,  Zepkeov cilj je formulirati “preludij za filozofiju budućnosti”. Razgovor na engleskom jeziku moderirat će Tomislav Medak.

U 20 sati u MaMi počinje predavanje Boyana Mancheva, filozofa i kulturnog teoretičara, pod naslovom Zov Kairosa – filozofska fantastika i ustrajnost utopije. Zadaća predavanja je ponuditi filozofsku mobilizaciju nekoliko ključnih pojmova suvremene epistemologije (poput kompleksnih sistema i ireverzibilnosti) te ih sučeliti s predsokratovskim razumijevanjem kairosa – kritičkim momentom, točkom vremenskog prevrata, kako bih ispitao njihov emancipatorni potencijal. Horizont ovog eksperimenta je nužnost da se postavi pitanje koje je staro nekoliko tisućljeća, iako je ono danas ponovno heretičko: postoji li svijet nužnosti? Zov kairosa, to je zov svijeta, nesvodive kontingencije, koji po samoj nužnosti priziva radikalni pomak. Razgovor na engleskom jeziku moderirat će Leonardo Kovačević.

Utopijsko mišljenje u fokusu Subversive Foruma

Raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.)