Divlji sanjari: ‘Sakupljači bilja’ i ‘Suho tlo u plamenu’ pobjednici 16. SFF-a

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je  16. Subversive Film Festival koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se pasivnoj konzumaciji slika, a o najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri u sastavu Nino Kovačić, Nina de Vroome i Peter Grabher.

Žiri je najboljim filom u dokumentarnoj konkurenciji proglasio film Sakupljači bilja Jumane Manne uz obrazloženje: Film nudi svježi pogled na vjerojatno medijski najeksploatiraniji ratni sukob od Drugog svjetskog rata, vraćajući svakodnevicu života u Palestini ispred naših predrasuda i ponovo dokazujući kako je svakodnevica politička na različite načine. Smireno i detaljnom kompozicijom kadrova, film prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon koji to zabranjuje, kao što se filmom ignoriraju svi klišeji o Palestincima.   

 Posebno priznanje žirija u dokumentarnoj konkurenciji osvojio je film Knit’s Island  uz obrazloženje: Film koji predstavlja novost u dokumentarizmu, nudeći brojne nove perspektive o osnovnim ljudskim potrebama i željama. Autori zaigrano istražuju virtualni svijet online igre preživljavanja i suočavaju nas s očaravajućim mogućnostima za stvaranje i zajedništvo, od eskapizma do barbarizma. Između ostalih, postavlja se pitanje: što je stvarno kada živimo u različitim zajedničkim svjetovima koje smo sami stvorili?

Najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglašen je film Suho tlo u plamenu Joane Pimente i Adirley Queirós uz obrazloženje: Nije novost da granice između igranog i dokumentarnog često nisu jasne ili su namjerno zamućene. Ta razlika, ili zamućenost, je izuzetna karakteristika pobjedničkog filma, ponajprije zbog vješte igrane režije stvarnih likova I njihovih priča, što im daje iznimnu  filmsku snagu. I dok se bolsonaristička vizija u Brazilu sve više širi, ovaj film nas stavlja u trans i pripovijeda o dolasku novog društvenog poretka iz tzv. opasnih klasa brazilskog sluma.

Posebno priznanje u igranoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu Ničiji junak, uz obrazloženje da se radi o vrlo rijetkom dragulju uspješne političke screwball komedije, koja se vješto igra sa s popularnim filmskim žanrom te subverzivno ispituje naš politički moral i gledateljska očekivanja. Iako je formalno igrani film, on točno ukazuje na apsurdne istine naših stvarnosti na humoran način. Sa svojim radosnim, rajhijanskim pristupom prelazi preko minskog polja rasizma i fundamentastičkih strahova i maštarija, rasplinjujući ih u neprestani smijeh.

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada, u kinu Tuškanac uslijedila je hrvatska premijera filma Sve što diše, prvog dugometražnog filma koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film i na filmskom festivalu u Cannesu i Sundanceu, a nominiran je i za Oscara i BAFTA-u za najbolji dokumentarni film, čime je i službeno završeno ovogodišnje, 16. izdanje, Subversive Film Festivala.

Foto: Sanja Bistričić Srića