Subversive Forum u MaMi: Ponedjeljak posvećen G. M. Tamásu te kritici “kritičke teorije”

Završetak filmskog dijela ujedno je najava početka teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala koji kreće u ponedjeljak, 22. svibnja u Multimedijalnom institutu MaMa Zagreb. U 8 dana Subversive Foruma očekuje nas 19 predavanja i diskusija s više od 30 sudionika na kojima će se promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene, te kako razmišljati i  raditi na progresivnoj rekonfiguraciji prošlosti.

Prvi forumski dan u MaMi u Preradovićevoj ulici 18 započinje u 18 sati uz Raspravu Nepopustljiva misao: u spomen G. M. Tamásu posvećenu mađarskom filozofu koji nas je napustio početkom godine. Utjecaj Gáspára Miklósa Tamása na regionalnu ljevicu bio je značajan: brojnim ovdašnjim studentima predavao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti, a bio je i redoviti zagrebački gost. Razgovorom u kojem će sudjelovati Tijana Okić, Aleksandar Matković i Stipe Ćurković uz moderaciju Marka Kostanića, nastojat će se obilježiti taj utjecaj i Tamásev doprinos razumijevanju ključnih suvremenih političkih trendova i tendencija.

Dan se nastavlja u 20 sati uz PANEL Kritika kritičke teorije na kojem će gosti Subversive Foruma Werner Bonefeld, Ray Brassier i Alexi Kukuljevic pokušati dati odgovor na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, a panel na engleskom jeziku moderirat će Ozren Pupovac i Stipe Ćurković.

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE.

Utopijsko mišljenje u fokusu Subversive Foruma

Raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.)