Otvoren Subversive Festival, počeo 16. SFF

Uz hrvatsku premijeru pobjednika Berlinalea, Na Adamantu: Nitko nije savršen redatelja Nicolasa Philiberta sinoć je u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreno 16. izdanje Subversive Festivala.

Direktor Subversive Festivala Nikola Devčić Mišo osvrnuo se na početku svečanog otvorenja na izbor ovogodišnje festivalske teme, Od utopije do distopije: sve je još uvijek moguće i njezinog značenja: „Konzervativna misao ne stvara utopije. Ona je po svom ideološkom sadržaju u harmoniji s postojećim poretkom, sa sretnom egzistencijom, onom egzistencijom u kojoj se sloboda ne pojavljuje kao opreka nužnosti. Bez težnje za novim, bez volje-za-utopijom, bez težnje za nadilaženjem samoga sebe u što savršenijoj formi, da iz Ja dosegne do Mi, čovjek prestaje biti čovjekom. PITANJE JE: Želimo li se nadati? Znamo li se mi uopće nadati? Ako „ne“, trebamo li naučiti nadati se? Željeti nadići bol, iskusiti užitak – utjelovljuje nadu za novim načelom kvalitetnije stvarnosti. Jer, nada ne dopušta propadanje!“

Umjetnička direktorica Subversive Festivala, Dina Pokrajac istaknula je posebnosti ovogodišnje igrane i dokumentarne konkurencije Subversive Film Festivala:

„Ovogodišnja festivalska tema Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće prelijeva se i na filmski dio festivala pa tako u mnogim ovogodišnjim naslovima redatelji otkrivaju utopijske potencijale u naizgled distopijskim scenarijima i lokacijama te pronalaze solidarnost i zajedništvo na neočekivanim mjestima. U programu koji donosi okruglih pedeset naslova ističu se novi filmovi Lava Diaza, Cristiana Mungija, Aleksandra Sokurova, Lucrecije Martel, Hong Sang-Sooa ali i filmskih debitanata koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Berlinalea, Locarna, CPH:DOX-a i Visions du Réel-a. Izabrani filmovi bave se nasljeđem kolonijalizma, poigravaju seksualnim konvencijama, rogobore s militarizmom i ksenofobijom, zalažu za ženska i LBBTQ+ prava, demaskiraju radne odnose u neoliberalnoj ekonomiji, pokazuju da je moguć ravnopravan odnos s prirodom i drugim živim bićima, te podrivaju granice virtualnog i stvarnog svijeta. Svima je zajedničko povjerenje u transformativni utjecaj filmske umjetnosti na društvo kao i inventivnost s kojom pristupaju svojim temama i subjektima.“

Zamjenik Gradonačelnika grada Zagreba, Luka Korlaet, i službeno je otvorio Festival uz kraći govor u kojem je čestitao organizaciji na dugovječnosti i važnosti održavanja ovakve manifestacije. Činjenicu da kao predstavnik gradske vlasti otvara festival subverzivnog karaktera označio je kao pomalo kontradiktornu i oksimoronsku, ali samo naizgled i samo na prvu, jer kako je istaknuo, manifestacije poput Subversive festivala koje neprestano preispituju vlastite pozicije, prijeko su potrebne kako bismo svi skupa nastavili vjerovati u mogućnost utopije.

Otvorenju 16. SFF-a nazočili su i ovogodišnji gosti, kustos Greg de Cuira Jr, selektor popratnog programa Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati), članica žirija Nina de Vroome, redateljica i spisateljica iz Nizozemske, te nagrađivani britanski avangardni filmaš John Smith kojem je posvećen ovogodišnji Hommage i koji će u Zagrebu održati masterclass o ograničenjima i slučaju kao filmskim strategijama, popraćeno retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.