9. Subversive Festival: Crowdfunding kampanja

SUBVERSIVE FESTIVAL: Indiegogo Crowdfunding kampanja

cr1

O SUBVERSIVE FESTIVALU

Subversive Festival jedinstvena je platforma za teoriju i aktivizam, koja njeguje pluralizam, dijalog i kritički pristup društvu. U devet godina postojanja Subversive je u sklopu svojeg konferencijskog i filmskog programa ugostio brojne uvažene goste poput Olivera Stonea, Slavoja Žižeka, Terryja Eagletona, Yanisa Varoufakisa, Judith Butler, Gayatri Spivak i brojnih drugih te prikazao na stotine angažiranih i umjetničkih filmova.

Ovogodišnje, 9. izdanje festivala održava se od 1. do 16. svibnja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i MM Centru, a posvećeno je politikama prijateljstva.

cr conf

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Otkad je osnovana prije osam godina, međunarodna konferencija Subversive Festivala ubrzo je postala nezaobilaznim mjestom kritičke teorije ne samo u Hrvatskoj i široj istočnoeuropskoj regiji nego i u svijetu. Zagreb već tradicionalno u svibnju pohode vodeći filozofi, ekonomisti, teoretičari i feministkinje svijeta, kao što su Slavoj Žižek, Gayatri Spivak, Chantal Mouffe, Tariq Ali, Zygmunt Bauman, David Harvey, Antonio Negri, Michael Hardt, Gianni Vattimo, Renata Salecl,  Remo Koolhaas, Yanis Varoufakis, Naomi Klein, Judith Butler i mnogi drugi. Velika dvorana Kino Europa često nije dovoljna za svu zainteresiranu publiku (u prosjeku 300-500 posjetitelja po predavanju, a ponekad čak i 700-800). Uz prisutnost vodećih domaćih medija (HRT, dnevni i tjedni tisak itd.) i regionalnih medija (Slovenska nacionalna televizija, Mladina, Dnevnik, Vreme itd.), interes za međunarodnu konferenciju vlada i među uglednim međunarodnim medijima kao što su Al Jazeera i Le Monde Diplomatique, koji predavanjima i diskusijama iz Zagreba posvećuju posebne priloge. Prve tri godine konferencija je bila posvećena pojedinim obljetnicama (’68, Kineska kulturna revolucija, Pokret nesvrstanih), a posljednjih pet (2011-2015) aktualnim temama poput Arapskog proljeća, budućnosti Europe i pitanjima nadzora, s nizom podtema. Teme kojima se međunarodna konferencija iz godine u godinu bavi jesu obrana zajedničkih dobara, radnička solidarnost, ideja Europe, heterodoksna ekonomija, mogućnosti prevođenja među kulturama, zelena ekonomija i održivost itd.

cf for

SUBVERSIVE FORUM

Subversive Forum aktivistički je i debatni dio Subversive Festivala koji nadopunjuje Međunarodnu konferenciju. I dok se konferencija odvija u večernjim terminima uglavnom kroz formu jednoipolsatnih keynote predavanja ili okruglih stolova, Forum je zamišljen kao dinamični prostor debate namijenjen ne samo izlagačima i sudionicima već i publici koja se u svakom trenu može uključiti u raspravu. S prosječnom posjećenošću od 70-150 ljudi dnevno, Subversive Forum pokazao se idealnim prostorom koji ukida barijeru između gledališta i podija te stvora željeni efekt aktivne komunikacije između izlagača i publike. Premda je najmlađe „dijete“ Subversive Festivala, Forum je u vrlo kratkom vremenu postao teorijsko-aktivistička platforma koja je odmah priznata i od Svjetskog socijalnog foruma (WSF) te uvrštena na njihov godišnji kalendar zbivanja. Osim toga, upravo je Subversive Forum postao i službeno članom međunarodnog odbora Svjetskog socijalnog foruma te je uključen i u druge mobilizacije u Europi, kao što je europski Altersummit ili Firenza 10 + 10. Subversive Forum izgradio je i partnerske odnose i kontinuiranu suradnju s Europskom mrežom za alternativno promišljanje i politički dijalog Transform!, organizacijom CADTM (Odborom za otpis dugova Trećeg svijeta), mrežom Eurozine (mrežom 80 europskih časopisa), Rosa Luxemburg Stiftungom, Heinrich Böll Stiftungom te drugima koji aktivno participiraju u osmišljavanju programa, panela i debata. Jedan od važnijih dijelova Subversive Foruma jest i Balkan Forum koji okuplja više od 40 različitih organizacija s čitavog Balkana, s tendencijom širenja na Istočnu Europu, dok ove godine premijerno organiziramo Mediteranski forum.

film fest

SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Od osnutka 2008. godine Subversive Film Festival dokazao se kao interdisciplinarni, hipertekstualni, transsubjektivni i politički pokušaj demistifikacije vizualnih tabua, analize najmoćnijih umjetničkih formi današnjice te pokušaj kritike postojećeg vrijednosnog sustava i institucija u kontekstu znanosti, filozofije i moderne umjetnosti. U sklopu filmskog festivala dosad smo prikazali na stotine angažiranih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, a svake godine program obogaćujemo hommageom vrhunskim redateljima te brojnim popratnim programima.

hr_plakat

Budući da Subversive Festival nema sponzore, već ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture, koja su ove godine kao i brojnim drugim neprofitnim organizacijama i medijima srezana, potrebna nam je vaša pomoć: odlučili smo pokazati da nas rezanje budžeta neće zaustaviti i udružit ćemo se sa svim solidarnim pojedincima i organizacijama kako bismo iznijeli ovogodišnji festival.

Kako bismo prikupili barem dio potrebnih sredstava, pokrenuli smo crowdfunding kampanju. Prikupljanje sredstava počinje u ponedjeljak, 25. travnja 2016., i završava 16. svibnja 2016.

Crowdfunding - Subversive Festival

Podržite Subversive Festival i pomognite da dostignemo cilj od 9.000 dolara kako bismo održali festival koji je velikim dijelom besplatan za posjetitelje, financijskim rezovima usprkos.

 

Donirati možete OVDJE ili izravnom uplatom na račun udruge Bijeli Val (Ilca 203A, 10000 Zagreb, Zagrebačka banka): HR3923600001101515081 (s naznakom “za crowdfunding”).

Prikupljeni novac utrošit će se za najam dvorana, troškove smještaja i prijevoza gostujućih predavača, održavanje web-stranice, trošak tiska i marketinga te druge operativne troškove. Zauzvrat smo pripremili mnoštvo poslastica za donatore: ulaznicu za cijeli filmski festival ili filmove po izboru, festivalske majice, upoznavanje i večeru s predavačima, dosadašnje publikacije… Neke su od nagrada dostupne samo za vrijeme festivala (1. – 16. 5.), zato požurite!