Otvoren 9. Subversive Film Festival

Krećemo s igranom i dokumentarnom konkurencijom, programom Razotkrivanje o zviždačima i hommageom Andrzeju Żuławskom

9. izdanje Subversive Film Festivala sinoć je otvoreno pred punom dvoranom kina Europa potresnim dokumentarcem izraelskog redatelja Avija Mograbija Između ograda, a večeras u kinu Europa krećemo s programom dvama filmovima iz natjecateljske konkurencije: u 19 h prikazujemo Posljednje dane grada egipatskog redatelja Tamera El Saida, melankoličnu poemu o Kairu, koji autor voli i mrzi jednakom snagom, gradu koji je ispunio i razorio njegovu dušu. El Said sjajno vizualizira postrevolucionarne frustracije i emotivne blokade onih koji su vjerovali u utopije, njihove kratke susrete i šetnje Kairom, koji im postaje sve udaljeniji. U 21 sat slijedi doks Braća noći mladog austrijskog redatelja Patrica Chihe, koji koristi sličan motiv ispražnjenog grada: sablasno praznim Bečom u gluho doba noći tumaraju bugarski Romi koji zarađuju za život kao muške prostitutke, dok se artificijelnost njegovih kadrova koja priziva duhove Fassbinderova Querellea izmjenjuje sa sirovom stvarnošću koja bi se jako svidjela Pasoliniju.

Večeras počinjemo i s programom Razotkrivanje posvećenom zviždačima, u suradnji s Centrom za mirovne studije, u sklopu kojeg u 18 sati prikazujemo prošlogodišnjeg dobitnika Oscara Citizenfour, priču o Edwardu Snowdenu. Na programu u dvorani Müller donosimo i panel Zapadna Sahara: 40 godina borbe, o posljednjoj afričkoj koloniji i borbi njezina naroda Sahravi za samostalnost od marokanske okupacije, o kojoj će od 20 sati govoriti predstavnik Polisarija za Balkan Muhamed Malainin, redatelj Đuro Gavran, povjesničar Tvrko Jakovina, a moderirat će novinar Jerko Bakotin. Kao uvod u tribinu prikazujemo film Vijesti iz Laayoune (r. Đuro Gavran, 2016., 50′), koji prati nekoliko mladića u sahravskom izbjegličkom naselju 27. veljače koji se nalazi u jugozapadnom Alžiru. Oni su jedan po jedan bježali iz okupiranog dijela Zapadne Sahare u slobodu izbjeglištva, a glavno im je oružje glazba.

U sklopu sekcije Hommage u kinu Tuškanac prisjećamo se nedavno preminulog, poljsko-francuskog redatelja i književnika Andrzeja Żuławskoga, čiji film Na srebrnom globusu predstavlja vrhunac njegova opusa, a prikazujemo ga u 19 sati u kinu Tuškanac. U 22 h nastavljamo njegovim prvim igranim filmom Trećina noći, smještenim u Poljsku za vrijeme Drugog svjetskog rata, a koji se ističe svojim ekspresivnim naturalističkim stilom.

Na srebrnom globusu
Na srebrnom globusu

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj dvorani kina Europa iznose 20 kuna, projekcije u Dvorani Müller u kinu Europa besplatne su, dok cijena ulaznice za kino Tuškanac iznosi 10 kuna. Popust je moguće ostvariti putem naše crowdfunding kampanje (5 ulaznica za donaciju od $10).

 

Više o filmovima: https://subversivefestival.com/category/film-program/

Raspored: https://subversivefestival.com/raspored/