Kino Europa / nedjelja, 15. svibnja / 20.00

Dodjela nagrada 9. Subversive Film Festivala

Svečano zatvaranje 9. SUBVERSIVE FESTIVALA – POLITIKE PRIJATELJSTVA održat će se u kinu Europa u nedjelju, 15. svibnja 2016. u 20 sati. Nagrade WILD DREAMER za najbolji dokumentarni, najbolji igrani i najbolji kratkometražni film dodjelit će žiri u sastavu filmologa Tomislava Brleka, filmskog redatelja Gorana Devića i vizualne umjetnice i filmologinje Ivane Keser. Nakon dodjele nagrada WILD DREAMER slijedi hrvatska premijera filma Kozmos francusko-poljskog redatelja Andrzeja Żulawskoga.

Kozmos, Andrzej Żulawski, Francuska/Portugal, 2015. 103′

Dva mladića povlače se na selo da pronađu mir daleko od vreve grada, no ondje upoznaju lokalnu djevojku i suočavaju s naizgled banalnim, ali korjenito radikalnim metafizičkim, erotskim i egzistencijalnim situacijama koje otvaraju raspravu o pitanjima objektivne istine, spoznaje itd.

Żulawski je svoje oproštajno djelo snimao punih 15 godina prema istoimenom romanu poljskog emigrantskog pisaca, krajnje subverzivnog Witolda Gombrowicza. Za svoj metafizički film noir Żulawski je 2015. nagrađen kao najbolji redatelj na festivalu u Locarnu.