Posljednji vikend Subversive festivala: Florence Hartmann, dodjela filmske nagrade Wild Dreamer i Švicarski aktivistički film

U završnom vikendu 9. Subversive Festivala ugošćujemo Florence Hartmann, prikazujemo pregršt filmova i dodjeljujemo nagradu Wild Dreamer.

U petak, 13. svibnja u 20 h u kinu Europa na tribini Tko zviždi zlo ne misli, u suradnji s Centrom za mirovne studije, ugošćujemo Florence Hartman, novinarku Le Monde Diplomatiquea i bivšu glasnogovornicu Haaškog suda, Jennifer Schulte, istraživačicu ljudskih prava te Jillian C. York, direktoricu odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation. Rasprava će tematizirati trenutačni globalni kontekstu u kojem djeluju zviždači, ali i nezavisni istraživači i novinari. U subotu u 18 h završavamo ciklus o zviždaštvu doksom  Jamesa Spionea Ušutkani – rat protiv zviždača (2014.), koji prati troje zviždača koji nam otkrivaju zastrašujući razmjer progona koji su doživjeli nakon što su se usudili dovesti u pitanje opravdanost američke sigurnosne politike nakon 11. rujna 2001.

U sklopu programa Kulture otpora prikazujemo dva dokumentarca brazilske aktivistice i redateljice Iare Lee, ravnateljice mreže Cultures of Resistance, organizacije koja povezuje istomišljenike koji žele pridonijeti izgradnji pravednijeg i mirnijeg svijeta putem kreativnog otpora i nenasilnih akcija. U petak u 18 h prikazujemo njezine Nevidljive nosače planine K2, dokumentarac koji odaje počast istinskim junacima planirarenja, potplaćenim lokalnim nosačima koji desetljećima potpomažu ekspedicije na drugu najvišu planinu na svijetu. U nedjelju u 18 h na programu je film Život čeka: Referendum i otpor u Zapadnoj Sahari, o borbi za neovisnost naroda Sahravi u toj posljednjoj afričkoj koloniji.

CHRIEG1

U sklopu igrane konkurencije prije zatvaranja festivala imate još prilike pogledati S puno ljubavi (Nadil Ayouch, 2015.) u kojem heroine, marokanske prostitutke, servisiraju svoje klijente iz Zaljeva u luksuznim vilama i hotelima, što je jedini način postizanja njihove određene autonomije u religioznoj, patrijarhalnoj i konzervativnoj sredini koja ih okružuje. Nakon filmske premijere redatelj Nabil Ayouch je zbog neprestanih prijetnji morao potražiti azil u Francuskoj, dok je njegova glavna glumica Loubna Abidar usred dana napadnuta na ulici Casablance.

00209199

U subotu prikazujemo europsko iznenađenje godine, feministički manifest Baden Baden, talentirane mlade autorice Rachel Lang s neodoljivom i androginom Salomé Richard u glavnoj ulozi; te grčki weird wave u svojoj najsumanutijoj formi Preplanulost koji prati spuštanje otočnog liječnika Kostisa vorteksom žudnje u panseksualnom raju Antiparosa s grčkom krizom u pozadini.

 Od dokseva pogledajte Snovi slanog jezera u kojem je vječni autorski nomad Andrea Segre, potegnuo čak do Kazahstana, promatrajući njegov naftni boom u kojem je jedan od ključnih aktera talijanski naftni gigant ENI.  Tu je i doks redateljice Claire Simon Šuma od koje su satkani snovi o pariškom Bois de Vincennes, tom zelenom otoku tišine usred urbanog kaosa, negdje ne pola puta između raja i utopije.

SUNTAN Main

U nedjelju u dva bloka, od 16 i 18 h, prikazujemo ovogodišnju kratkometražnu konkurenciju: Žuta groznica, Brod Casanova, Lisica iskorištava tigrovu moć, Još jedan dan u Egiptu, Pariz pripada nama te Lampedusa, E.T.E.R.N.I.T., Oh Gallow Lay i Povratnik.

U kinu Tuškanac na repertoaru je pak Švicarski aktivistički film, Pasolinijevi angažirani dokumentarci i Hommage francuskom redatelju Jacquesu Rivetteu. U sklopu sekcije Švicarski aktivistički film izdvajamo nekoliko naslova trenutno iznimno zanimljive švicarske kinematografije i njezinog angažiranog, autorskog filma koji nam pokazuju mračnu stranu jedne od najbogatijih zemalja na svijetu koja je daleko od alpskog raja kakvom je obično prikazuju. U petak, 13. svibnja prikazujemo nagrađivani Rat redatelja Simona Jacquemeta o teškom odrastanju petnaestogodišnjeg Mattea koji ima osjećaj da se cijeli svijet urotio protiv njega, dok doks Fragmenti raja Stéphanea Goëla propituje propituje famoznu sintagmu švicarskog raja promatrajući galeriju živopisnih staraca – agnostika, ateista i vjernika.  U subotu, 14. svibnja nemojte propustiti sumanuti komad Zimski gost o filmašu Stefanu Kelleru (glumi ga sam autor filma) koji proživljava kreativnu blokadu pri pisanju svojeg novog scenarija. Film je to u kojem kao da su se Jarmusch i Cassavetes susreli negdje duboko u snijegom zametenim pejzažima švicarskih Alpi. U 22h slijedi doks Andermatt – globalno selo koji prati pothvat agresivnog egipatskog developera Samiha Sawirisa, direktora tvrtke Orascom Development, koji očajnički nastoji transformirati uspavani gradić Andermatt u luksuzni resort, te pritom nailazi na otpor lokalnih farmera.

U petak i subotu prikazujemo još četiri filma u sekciji Pasolinijeve bilješke: u petak prikazujemo tri kratka filma: Zidine Sane, Pasolinijev apel UNESCO-u za očuvanje drevnog grada u Jemenu; Bilješke za film o Indiji, „film o filmu“ o gladi i religiji, kako ga opisuje autor, te Kako ne voljeti Pasolinija? Bilješke za roman o smeću, Pasolinijev doks podrške trodnevnom štrajku smetlara u talijanskim gradovima 1970., koji je ostao neobjavljen sve dok ga nije pronašao Mimmo Calopresti, koji je pronađene kadrove ukomponirao u osobnu posvetu Pasoliniju. U subotu prikazujemo još 12. prosinca, političko i antropološko putovanje u Italiju 1970-ih, kao poprište klasne borbe na rubu građanskog rata. U nedjelju prikazujemo i dokumentarni film Jacques Rivette – čuvar, u režiji Claire Denis, sastavljen od intervjua kritičara časopisa Cahiers du cinéma Sergea Daneya s enigmatičnim redateljem.

U nedjelju, 15. svibnja zatvaramo 9. Subversive Film Festival filmom Kozmos, oproštajnim djelom poljsko-francuskog redatelja Andrzeja Zulawskoga, koje je snimao punih 15 godina prema istoimenom romanu poljskog emigrantskog pisaca, krajnje subverzivnog Witolda Gombrowicza. Za svoj metafizički film noir Zulawski je 2015. nagrađen kao najbolji redatelj na festivalu u Locarnu.

Prije hrvatske premijere Kozmosa žiri u sastavu, filmologa Tomislava Brleka, filmskog redatelja Gorana Devića i vizualne umjetnice i filmologinje Ivane Keser, proglasit će dobitnike nagrade WILD DREAMER za najbolji dokumentarni, najbolji igrani i najbolji kratkometražni film.

U ponedjeljak, 16. svibnja pridružite nam se još i na masterclassu jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala Karpa Godine, koje organiziramo u suradnji s Restartom u MM centru.

Subversive Festival ove je godine pokrenuo crowdfunding kampanju s kojom je zasad prikupljeno 70 posto potrebnih sredstava. Kampanja traje još samo četiri dana odnosno do završetka festivala, 16. svibnja. Podržite Subversive Festival i pomognite da dostignemo cilj od 9.000 dolara kako bismo održali festival koji je velikim dijelom besplatan za posjetitelje, financijskim rezovima usprkos.

Do sljedećeg jubilarnog Subversive Festivala!