Pomorski komad, apokaliptične slike i hommage Ettoreu Scoli na Subversive Film Festivalu

U utorak. 10. svibnja ponovno donosimo dva filma iz konkurencije za nagradu WildDreamer: u 19 h u Velikoj dvorani kina Europa prikazujemo Teret (2016.) fotografa Axela Koenzena, čiji „pomorski komad“ tematizira  izrabljivanje mornarske radničke klase koja omogućuje funkcioniranje kapitalističke učinkovitosti.

U 21 h na redu je doks Homo Sapiens (2016.) Nikolausa Geyrhaltera, film bez riječi u kojem priču o zaboravljenoj civilizaciji pričaju apokaliptične slike sablasnih krajolika. Geyrhalterova statična kamera pokazuje apokalipsu sada i ovdje.

U kinu Tuškanac od 18 h prisjećamo se nedavno preminulog talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole, čiji je filmsko-politički angažman započeo još u šezdesetima filmovima poput Hoće li naši junaci uspjeti pronaći prijatelja misteriozno nestalog u Africi? (koji prikazujemo u 18 h), u kojem se iza naizgled benigne (erotske) komedije krije oštra kritika postkolonijalizma, rasizma i kapitalističke histerije, s citatima koji sežu u rasponu od Sandokana do Josepha Conrada. U njegovu možda najljepšem filmu, Toliko smo se voljeli (1974.), koji prikazujemo u 20.30, pratimo poratne živote trojice prijatelja koji su se zajedno borili u partizanima, u priči o krivnji i životnim promašajima, krcatoj brojnim filmskim referencama. Od 22.45 na programu je polusatni Festival Unità (1973.), punokrvna reportaža sa Scoline omiljene fešte. Posljednji Scolin film koji prikazujemo jest sjajna satira Trevico-Torino: Putovanje u Fiatnam (1973.) u kojoj se pozabavio motivom migracije kroz zgode i nezgode mladića koji u potrazi za egzistencijom napušta talijanski jug da bi pronašao posao u tvornici FIAT, gdje će se sprijateljiti s komunističkim sindikalcem. „Politički film u svom najuzvišenijem smislu“, kako ga opisuje scenarist Diego Novelli.

U sklopu programa Razotkrivanje u suradnji s Centrom za mirovne studije u kinu Europa (Dvorana Müller) u 18.00 h prikazujemo haktivistički doks Hakerski ratovi (2014.) Vivien Lesnik Weisman, o nekim od najpoznatijih hakerskih provala u posljednjih nekoliko godina. Ovaj haktivistički dokumentarac prati događanja oko suđenja i izricanja zatvorskih kazni nekolicini glasovitih haktivista. Film propituje ulogu hakera u ograničavanju državne i korporacijske moći, a popraćen je tribinom o slobodi govora, građanskom neposluhu i satiri u digitalno doba na kojoj sudjeluju nezavisna istraživačica Morana Miljanović, Borna Sor (NewsBar), Matthew Stender s Onlinecensorship.org i Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation.

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj dvorani kina Europa iznose 20 kuna, projekcije u Dvorani Müller u kinu Europa besplatne su, dok cijena ulaznice za kino Tuškanac iznosi 10 kuna. Popust je moguće ostvariti putem naše crowdfunding kampanje (5 ulaznica za donaciju od $10).