(čet) 12. svibnja 2016. / 20h / Kino Europa

Desno, dva, tri – kamo ide Europa?

Sudjeluju: Rajko Grlić (filmski redatelj), Zoran Pusić (Građanski odbor za ljudska prava i Antifašistička liga), Sanja Zoričić Tabaković (predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba), Nikola Bajto (novinar u tjedniku Novosti)
Moderator: Eugen Jakovčić (Dokumenta)

Platforma 112 i Kuća ljudskih prava u sklopu 9. Subversive Festivala organiziraju projekciju dokumentarnog filma Desno, dva, tri – kamo ide Europa?, prošlog mjeseca premijerno prikazanog na ZDF-u i Arte kanalu. U sklopu festivala bit će prikazano 30 minuta dokumentarca posvećenih stanju u Hrvatskoj.  Film redatelja Christophera Bobyna govori o bujanju neonacizma i desnog ekstremizma u Europi u zadnja tri mjeseca na osnovi primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske. Zbog toga što velik dio posvećuje upravo Hrvatskoj, ovaj je dokumentarac izazvao veliku pozornost naših medija. U filmu govore predsjednik HČSP-a Ivan Tepeš i predsjednik Mladeži HČSP-a Ivan Čirko te spisateljica Slavenka Drakulić.

Nakon filma, pod nazivom Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu, održat će se rasprava o filmu ali i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH. Cilj je rasprave osvrnuti se na niz događaja koji idu u smjeru reustašizacije našeg društva, kao i u smjeru “normaliziranja” ekstremno desnih ideja u javnom prostoru. Kroz tribinu želimo analizirati i zašto su demokratski standardi i osigurači u Republici Hrvatskoj, koji bi trebali spriječiti nagao porast ekstremizma u našem društvu, tako slabi. Pitanje revizionizma kao posebnog oblika neprihvatljivog govora polazišna je točka u diskusiji koja treba ukazati na uzroke i strategije u borbi protiv posljedica.