Zatvaranje konferencijsko-forumskog dijela festivala

Odnos države i Crkve u RH, kritika građanskog antifašizma, sindikalne borbe, zeleni energetski sustavi, rađanje globalnog svijeta…

Dolazimo do posljednjih predavanja i panela na teorijskom dijelu 9. Subversive Festivala. Ipak, i za vrijeme filmskog festivala, koji započinje u nedjelju 8. svibnja u kinu Europa, čeka nas još poneki panel, rasprava, i dakako tribina s Florence Hartmann Tko zviždi, zlo ne misli u petak 13. svibnja.

Proteklih dana slušali smo kritičara monetarne politike Europske unije, ekonomista Heinera Flassbecka te prijedloge za izmjenu te politike, ekonomista Sigfrieda Ramireza iz mreže Transform Europe!, zatim stručnjaka za Bliski istok i Islamsku državu Spyrosa Sofosa, a povijesni pregled odnosa između rada i kapitala do današnjice dao nam je uvaženi slovenski sociolog Rastko Močnik. Na konferencijskim panelima i u sklopu Mediteranskog foruma o izbjegličkoj krizi i mediteranskim pitanjima raspravljali su Ska Keller, Gianluca Solera, Ibrahim Heggi, Amal Jackouby i mnogi drugi.

U petak, 6. svibnja u 11 sati na panelu o ulozi sindikata u društvu raspravljat će Frank Zach iz Udruženja njemačkih sindikata, Gabriele Bischoff iz Europskog ekonomskog i socijalnog vijeća, Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Goran Lukič iz slovenske Svetovalnice za migrante. Raspravu o (ne)mogućnosti radnika i sindikata da participiraju u demokratskom odlučivanju zbog pritisaka otvorene ekonomije moderira Vladimir Cvijanović, a gosti panela ponudit će i primjere iz vlastitih država.

U 16 sati na programu je panel o vodikovoj ekonomiji, konceptu koji se temelji na korištenju vodika kao ključnom prijenosniku energije „proizvedene“ obnovljivim izvorima. O uvjetima pune implementacije takve ekonomije, koja podrazumijeva i promjenu društva, govorit će dr. sc. Ankica Đukić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Marin Krota iz Huma i Nikola Biliškov iz IRB-a, a moderira Igor Grozdanić.

U 21 sat na raspravi o rađanju globalnog svijeta odnosno novim odnosima globalnih snaga, novim modelima države, ali i globalnim krizama koje proizlaze iz novoga sustava govorit će povjesničarka Dubravka Stojanović, autorica recentne knjige o globalnom svijetu, političar i nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Nenad Zakošek, analitičar Žarko Puhovski i povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Klasić. Raspravu moderira Igor Despot.

 

U subotu, 7. svibnja u sklopu Subversive Foruma u 13 h stižu nam delegati organizacija članica Lige balkanske ljevice: IDS (Inicijativa za demokratični socijalizam), RF (Radnička fronta), BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), UMD (Bilten), Levi samit Srbije, LeftEast, CriticAtac, Solidarnost (Makedonija) i Front slobode (BiH). Panel je podijeljen u dva dijela: prvi dio počinje u 13, a drugi u 16 sati. Raspravu o perspektivama ljevice na Balkanu, mogućnostima povezivanja i mobilizacije te o trenutačnoj političkoj situaciji u zemljama regije moderira Luka Matić.

U 19 sati u razgovoru o kritici građanskog antifašizma i njegovoj učinkovitosti u nadolazećim socijalnim i političkim borbama sudjeluju Dragan Markovina, Luka Matić, Žarko Puhovski i Nikola Vukobratović, a moderator je Zoran Kurelić.

Konferencijski i forumski dio festivala zatvaramo u 21 sat panelom o odnosu države i crkve u RH. O (ne)sekularnosti u Hrvatskoj s laičke, crkvene i građanske pozicije govorit će Marijana Bijelić iz udruge Protagora, Neven Barković iz inicijative Nisam vjernik, Bruno Petrušić iz udruge SplitMisli te teolog dr. sc. Boris Gunjević sa Svučilišta u Cambridgeu. Panel moderira Petar Štefanić.

Time zatvaramo konferencijski i forumski dio festivala, dok u nedjelju nastavljamo s otvorenjem 9. Subversive Film Festivala, koji će trajati do 16. svibnja, kada završava i crowdfunding kampanja.