Kino Europa, velika dvorana / utorak 8. svibnja / 19.00

Kada dođu svinje / When Pigs Come

Srbija/Hrvatska/BiH, 2017., 75' DCP
Režija: Bojana Tutorov • Scenarij: Biljana Tutorov • Fotografija: Orfeas Skutelis • Montaža: Thomas Ernst, Ana Lagator, Nataša Pantić • Produkcija: Wake Up Films, Kinematograf • Uloge: Dragoslava Aleksić, Nataša i Dušan Bošnjak, Lena Gordič, Svetlana Zeković, Malina Vrbaški, Dragan Aleksić

„Moja baba Dragoslava je najbolja baba na svetu. Obožava da se karta, vozi bicikl i igra videoigre, pa čak i voli politiku“, napisao je njezin unuk u domaćoj zadaći. Ona je autoričina tetka Dragoslava Aleksić. Živjela je u FNRJ, SFRJ, SRJ i RS, a nije se „pomerala“ iz svoje sobe. Plakala je kad je umro Tito, ali i kad su izlazili iz kuće Velikog Brata. Redovito nadgleda glasanje u 16. izbornoj jedinici Bačke Palanke. Pobjednik svakih novih izbora jest Aleksandar Vučić, glavni meštar tog začaranog kruga. „Ova pištaljka smenila je Slobu“, kaže prijateljici. Tu istu pištaljku ona koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. I dok s vinila dopire stari protestni song Nade Knežević o svinjama i ljudima, s TV ekrana dopire predsjednikov glas, bilo da se obraća masama na predizbornim skupovima, gostuje u TV emisiji ili govori u skupštini. Jer Dragoslava ima četiri televizora. Gotovo da nema kadra snimljenog u njezinu stanu, a da u njemu ne dominira njihov ekran. Ponekad je sveden na odraz u prozorskom staklu. Ponekad njegov zvuk dopire izvan kadra. Iako Dragoslava znade biti posve ravnodušna na ono što se na njemu prikazuje, baveći se svakodnevnim poslovima i zalijevajući cvijeće, televizija, stare novine i politički časopisi koje brižljivo skuplja uvukli su se u njezinu obiteljsku intimu. No njezine refleksije o medijima i politici krajnje su humorne i lucidne.

(Dragan Rubeša)

Biljana Tutorov diplomirala je arheologiju i povijest umjetnosti na Katoličkom sveučilištu Leuven u Belgiji. Upisuje poslijediplomski studij antropologije na pariškoj Ecole Pratique des Hautes Etudes. Bila je asistentica Želimira Žilnika na njegovu doksu Pirika na filmu. Nakon kratkometražnog dokumentarnog debija Plum Wars snima kratki igrani film Akasha. Autoričin najnoviji doks Kada dođu svinje dobio je nagradu Europske dokumentarne mreže (EDN). Od 2002. do 2009. surađivala je s Darkom Rundekom kao članica njegova Cargo Orkestra, o kojem priprema svoj sljedeći dokumentarni projekt.