Četvrtak u znaku velikih autorskih imena Južne Koreje i Irana

Festivalski ritam 13. Subversivea nastavlja se u četvrtak offline online s naglaskom na ovogodišnju igranu konkurenciju filmskog programa.

U 18:30 u Kinoteci gledamo dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolju režiju Žena koja je bježala južnokorejskog redatelja Hong Sang-sooa. Ovo je autorov 24. film i još  jedan komad koji govori o uljezima i u kojem se ukazuje njegova muza Kim Min-hee. Renomirani korejski autor daje nam još jednu filmsku lekciju o promatranju i istraživanju prostora dijaloga, a prema riječima selektora Dragana Rubeše film pokazuje „da je sazrelo vrijeme da Hong Sang-sooa prestanemo uspoređivati s Rohmerom i počnemo promatrati kao korejskog Čehova“. Film je nedavno uvršten na visoko 2. mjesto na ljestvici najboljih filmova 2020. koju je složio cijenjeni francuski filmološki časopis Cahiers Du Cinéma.

U 20:30 u Kinoteci slijedi trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja iranskog redatelja Ahmada Bahramija. Film nas vodi u provincijsku tvornicu opeke kojoj prijeti stečaj. Ondje živi nekoliko obitelji različitog etniciteta, a patrijarhalni vlasnik tvornice u svojim rukama drži ključ njihove sudbine. Oporo, crno-bijelo remek-djelo nesvakidašnji je spoj Abbasa Kiarostamija i Béle Tarra, a uz radničke sudbine Bahrami dotiče i brojne teme koje su tabu za tradicionalno iransko društvo – od etničkih tenzija preko konzumiranja alkohola do izvanbračnih veza.

Podsjećamo i da se čitavu dokumentarnu konkurenciju te dio igrane uz kino Kinoteka može se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje su filmovi dostupni za gledanje do 7.  prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.

Više detalja o svemu što nas čeka u filmskom i diskurzivnom programu 13. Subversive Festivala te intervjue s gostima možete pročitati u festivalskim novinama Subverzivcu. Ovaj povremenik za nove emancipacijske borbe objavljen je i u PDF formatu te ga možete preuzeti na sljedećem linku.

Popis filmova dostupnih online: https://subversivefestival.com/sf20/3752/