Utorak u znaku festivalskih pobjednika i hommagea Albertu Camusu

Utorak na Subversive Festivalu nastavlja se s filmskim programom i ostvarenjima ovogodišnje igrane i dokumentarne konkurencije.

Na rasporedu zagrebačke Kinoteke s početkom u 18 sati je dokumentarni pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, film kambodžanskog redatelja Rithyja Panha, Iradijacija. U pitanju je filmski triptih i autorov pokušaj otvaranja demonskih vrata povijesnog arhiva kako bi zaustavio protok smrti koju zrači 20. stoljeće. Riječ je o seriji fragmenata koji pripadaju različitim povijesnim epohama, od atomske bombe do holokausta do krvi prolivene na kambodžanskim poljima smrti, i povezanih jezivim anonimnim svjedočanstvima. Redateljeve opsesije uvijek istim terorom započele su s filmom Les gens de la riziere (1994), kulminiraju s S21, la machine de mort Khmere rouge, a njegov doks Slika koja nedostaje bio je prva kambodžanska produkcija nominirana za Oscara.

S početkom u 20 sati u Kinoteci gledamo kinesko ostvarenje Oblak u njezinoj sobi prvijenac redateljice Zheng Lu Xinyuana za koji je nagrađena najvišim priznanjem na festivalu u Rotterdamu. Ovaj eksperimentalni vizualni dnevnik satkan je od fragmenata sjećanja 22-godišnje Muzi koja se vraća u Hangzhou svojeg djetinjstva. Crno-bijela fotografija svojim šarmom priziva rane uratke novog vala, ali egzistencijalistički zanos mladih francuskih intelektualaca transformira se u egzistencijalistički zamor mladih kineskih milenijalaca. Eksperimentirajući s različitim stilskim pristupima Xinyuan stvara portret globalne generacije koja živi u grču suvremenog kapitalizma i bori se s osjećajem inferiornosti i otuđenja.

Povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, Subversive Film Festival u suradnji s Institut français de Croatie donosi popratni program Hommage – Albert Camus koji povezuje izložbu Albert Camus – Samoća i solidarnost posvećenu slavnom piscu te biografski dokumentarac Životi Alberta Camusa.

Dokukinu KIC u 19 sati slijedi hrvatska premijera filma Životi Alberta Camusa francuskog redatelja Georgesa-Marca Benamoua. Riječ je o biografskom dokumentarcu koji pokušava zahvatiti sve ‘živote’ slavnog pisca koji se u svojem stvaranju htio suočiti sa svakim potresom i pritom ostati vjeran ljepoti, ali i poniženima. Nakon projekcije filma održat će se panel o životu i djelu Alberta Camusa u kojem sudjeluju Tomislav BrlekBruno Kragić i Nenad Rizvanović, a koji će biti dostupan i putem streama.

Ulaz je besplatan, a film se može i od 1. prosinca u 19 sati na našoj platformi volimdokumentarce.net.

Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije uz kino Kinoteka može se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje su filmovi biti dostupni za gledanje do 7.  prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.

Popis filmova dostupnih online: https://subversivefestival.com/sf20/3752/