Space Dogs i Orfeja u Kinoteci, ostatak programa online

Iako je filmski program 13. Subversive Festivala službeno završio s dodjelom Wild Dreamer, dio programa nastavlja se i u ponedjeljak u kinu Kinoteka s projekcijama mjuzikla za novi milenij Orfeja, najnovije suradnje njemačke autorske legende Alexandera Klugea i filipinskog pankera Khavna te pobjedničkog filma Space Dogs, dokumentarne bajke o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu, a nekoć su bili slavni svemirski putnici.

U najboljem dokumentarcu ovogodišnjeg izdanja festivala, Space Dogs autorski dvojac Kremser i Levin uspijeva stvoriti kompleksnu dokumentarističku fuziju koja spaja opservaciju psećeg života na ulicama Moskve s arhivskim snimkama eksperimenta i lansiranjima u orbitu njihovih dalekih srodnika Lajke i njezinih potomaka, te nas u potpunosti opušta u poziciji najboljeg čovjekovog prijatelja, no navodi nas da se zapitamo čime smo zaslužili to prijateljstvo. Film je na rasporedu Kinoteke u 18 sati.

Najnovija suradnja njemačke autorske legende Alexandera Klugea i filipinskog pankera Khavna rezultirala je mjuziklom za novi milenij Orfeja koji donosi rodnu dekonstrukciju mita o Orfeju i Euridici. U ovoj verziji mita sve je ritam, a pravila antičke tragedije tu su da se krše – vjerujući u moć fantazije, glazbe i ljubavi Orfeja će spasiti svojeg Euridika, a možda i cijeli svijet. Film je na rasporedu Kinoteke u 20 sati.

Oba filma moguće je pogledati i online kao i većinu ostatka programa a na platformi volimdokumentarce.net do kraja današnjeg dana, 7. prosinca u ponoć.