Kinematografije otpora – Nicole Hewitt

Projekt Kinematografije otpora kustosica Dine Pokrajac i Leile Topić koji već treću godinu zaredom zajedno organiziraju Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) predstavlja filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju. Novo izdanje Kinematografija otpora predstavlja Nicole Hewitt i multimedijalnu izložbu Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) koja kroz osobni narativ pripovijeda o nevidljivoj i prešućenoj povijesti prikaza žena. Otvorenje izložbe održat će se u srijedu 2. lipnja u 19 sati u MSU Black Boxu, a izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2021.

 Kinematografije otpora zanimaju se za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima a odlikuje ih upravo intermedijalnost i intertekstualnost pristupa kao i otvorenost prema različitim temama. Otpor iz naziva očituje se kao nalaženje novih modela i mogućnosti nasuprot uobičajenim modelima promišljanja medija filma, proširene fotografije te filmske i multimedijske umjetnosti. U dosadašnjim izdanjima prikazani su radovi francuske filmašice Maud Alpi (2018.) i hrvatske umjetnice mlađeg naraštaja Sabine Mikelić (2019.).

Žene minorne spekulacije, sekvenca 2, Pogon, foto: Vanja Babić
Žene minorne spekulacije, sekvenca 2, Pogon, foto: Vanja Babić

Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) jedna je od iteracija projekta koji vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. Projekt se bavi ostacima kao dokaznim materijalom, pejzažima kao svjedocima, isprepletenim biografijama arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja (ženske figurice, sazviježđa, cement, keramika, glazba, tračevi) koji se pojavljuju unutar vremenskog raspona od 5000 godina.

Sekvenca 5 zadnja je u nizu javnih proba i predstavlja materijal skupljen oko, iza, i sa strane glavne osi istoimenog filma. Bavi se memorijom, poviješću, duhovima spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a narativ se plete kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente i minorne tehnikalije. Sekvenca 5 rekombinira postojeći odbačeni ili nađeni materijal, a istovremeno procesuira i stvara nove materijale u obliku dijaprojekcija, videa, zvuka i teksta u odnosu na specifičnosti muzejskog postava, tehnikalija i prostornih uvjeta, kako bi u sebe metabolizirala specifičnosti prostora i vremena u kojima se nalazi. Materijal će se aktivno generirati za vrijeme izložbe, predstaviti u formi izvedbe uživo, te tako mutiran ostati u prostoru.

Žene minorne spekulacije, sekvenca 2, Pogon, foto: Vanja Babić

Dugometražni film Žene minorne spekulacije (2021.) Nicole Hewitt sastavljen od materijala iz prethodnih sekvenci projekta bit će prikazan u sklopu 14. izdanja Subversive Festivala koje će se održati od 3. do 17. listopada 2021. godine.

Nicole Hewitt rođena je 1965. godine u Londonu. U svojim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog, odnosno jezičnog, iskaza, i odnos između prikaza i retorike, te fiktivnog i stvarnog vremena. Od 1986. bavi se animiranim i eksperimentalnim filmom koji su redovito uvrštavani na međunarodne festivale i izložbe. Noviji radovi, kao serija performansa Ova Žena se zove Jasna, sve se više koncentriraju na izvedbu jezika kroz fikciju, recitaciju, pjevanje i svjedočanstva. Uz likovnu praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti, te je 2013. završila doktorski studij na Slade School of Fine Art u Londonu. Prethodno obrazovanje uključuje diplomski studij Fine Art Media na Slade School of Fine Art, preddiplomski studij vizualne i izvedbene umjetnosti na Brighton Polytechnic Art College, te specijalizaciju u Jiri Trnka studiju animiranog filma u Pragu. Profesorica je na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

**

Autorica projekta Žene minorne spekulacije je Nicole Hewitt u suradnji s Ivanom Slipčevićem. Uz njih, na projektu surađuju Hrvoslava Brkušić, Hrvoje Nikšić i Jason Mulhausen.

Kustosice izložbe i autorice programske koncepcije Kinematografija otpora su Dina Pokrajac i Leila Topić, a izvršni producent izložbe je Vedran Grladinović.

***
Radno vrijeme MSU Zagreb:
utorak – petak: 11 – 19 h
subota – nedjelja: 11 – 18 h