Uz teorijsko-diskurzivni program nastavlja se 14. Subversive Festival – uživo i online

Bogati teorijsko-diskurzivni program 14. Subversive Festivala nastavlja uz brojne panele, predavanja, izložbu i promocije knjiga uz prisustvo brojnih svjetskih intelektualaca, umjetnika i aktivista, a uz ovogodišnju festivalsku temu Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti.

Alterekonomski forum kroz nekoliko panela koje će voditi Dimitrije Birač tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura. Danas, u utorak12. listopada u 19 sati u KIC-u, počinje panel Euro, zašto ne? na kojem će se kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirati je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije.

Uoči panela u srijedu, 13. listopada u 18 sati u suradnji sa SKD Prosvjeta Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić otvaramo izložbu Detonacija u umjetnosti na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja. Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju, u medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor.

U srijedu u 19 sati u SKD PROSVJETA održat će se panel Prijelomne godine 1989/1991: raspad SFRJ na kojem će sudjelovati Božo Kovačević, Božo Repe, Žarko Puhovski i Boris Buden, uz moderaciju Dimitrija Birača.

U četvrtak, 14. listopada počinje 14. Subversive Forum pod vodstvom Karoline Hrge koji će se održati kombinacijom događanja uživo i online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora. U 19 sati počinje online predavanje Alfreda Saad Filhoa, profesor političke ekonomije i međunarodnog razvoja na King’s College u Londonu, održat će predavanje pod nazivom Pandemija i kriza neoliberalizma i na temu autoritarijanizma u doba neoliberalnog kapitalizma s fokusom na Bolsonarovu administraciju.

Istog dana u 21 sat feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje COVID kriza: savršen spoj kapitalističkih nepravdi i iracionalnosti  koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu.

U petak, 15. listopada dan počinje događanjem uživo, u 18 sati u KIC-u promocijom knjige Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka autorskog trojca Paška BilićaTonija Pruga i Mislava Žitka uz gostujuću online komentatoricu Ursulu Huws dok panel moderira Katarina Peović.

U 20 sati u Uraniji održat će se i posljednja projekcija ovogodišnjeg 14. Subversive Film Festivala. U suradnji s udrugom Domino donosimo hrvatsku premijeru Sveti Narcis najnovijeg filma queer ikone Brucea La Brucea. Nakon projekcije LaBruce će nam se pridružiti preko Zooma, a razgovor će moderirati filmski kritičar Željko Luketić. Ulaz na projekciju  je besplatan uz obaveznu prethodnu rezervaciju: https://bit.ly/3FnCdD9

21 sat istoga dana počinje online predavanje profesora filozofije s Politehničkog instituta Worcester, kritičkog animalista Johna Sanbonmatsua pod nazivom Život protiv smrti: posljednji stadijkapitalizma, istrebljenje životinja i psihopatologija svakodnevice na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja.

U subotu, 16. listopada19 sati online predavanje održat će Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti.

Program Subversive Foruma u nedjelju 17. listopada zaključit će Lilijana Burcar, autorica u nas prevedene knjige Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društva, predavanjem uživo u 19 sati u SPD „Privrednik“.